Ερευνητές του εργαστηρίου CERN στην Ελβετία, το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο επιταχυντή ατομικών σωματιδίων, αναμένεται να επιβεβαιώσουν σήμερα την ύπαρξη του πολυπόθητου «σωματιδίου του Θεού», που φέρεται να απαντάει σε βασικές ερωτήσεις για τη δημιουργία του σύμπαντος.

Το “σωματίδιο του Θεού” ή αλλιώς σωματίδιο Higgs αναζητείται για δεκαετίες από τους επιστήμονες χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιώσει την ύπαρξη του.

Μέσα από τη σημαντικότατη βάση δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει δυο ομάδες κορυφαίων φυσικών του CERN, εκτιμάται πως ίχνη του «σωματιδίου του Θεού», ή αλλιώς σωματίδιο Higgs, το οποίο στη θεωρία είναι εκείνο που δίνει μάζα στην ύλη, ανακαλύφθηκαν στο σύμπαν και θα παρουσιαστούν στις 4 Ιουλίου.

Το ερευνητικό κέντρο διαθέτει έναν επιταχυντή αξίας 10 δισ. δολάρια, με τον οποίο επιχειρείται να δοθεί εξήγηση στις μαύρες τρύπες, την ύλη και την αντιύλη, καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας του σύμπαντος.

Σημειώνεται πως οι έρευνες για το “σωματίδιο του Θεού” κόστισαν μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία που έχει για την επιστήμη ο εντοπισμός του.

 

protothema.gr