Συμβιβαστική λύση που θα μειώνει τις απώλειες από το «κούρεμα» που υπέστησαν χιλιάδες ιδιώτες μικροομολογιούχοι εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής οικονομικής εφημερίδας. Πρόκειται για μια ευνοϊκή πρόταση που φέρει την έγκριση του ΟΔΔΗΧ και θεωρείται πως θα ικανοποιήσει το μεγαλύτερο ποσοστό από τους 11.000 αποταμιευτές που μετείχαν στο PSI.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ», η ευνοϊκή αυτή πρόταση αφορά σε κουρεμένα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 4,3 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η ΕΕ δεν θέλησε να εξαιρέσει τους μικροομολογιούχους από το PSI και δεν ενέκρινε την αποζημίωσή τους με φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς φοβόταν το ενδεχόμενο να εγερθεί θέμα άνισης μεταχείρισης μεταξύ εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Ωστόσο πλέον, υπογραμμίζει η «Χάντελσμπλατ», έχει βρεθεί μια βιώσιμη λύση που φέρει και την έγκριση του ΟΔΔΗΧ και θεωρείται πως θα μετριάσει τις απώλειες των μικροεπενδυτών.

Οπως έχει γράψει και η εφημερίδα Τα Νέα για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ οι ομολογιούχοι θα λάβουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στα κουρεμένα τους ομόλογα έως και 25 χρόνια νωρίτερα από το αρχικά καθορισμένο (στην 5ετία αντί της 30ετίας) ενώ θα περιορισθούν σημαντικά και οι ζημιές που καταγράφουν τα νέα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου.

Προϋπόθεση για να υπαχθούν στο εξεταζόμενο πρόγραμμα είναι να διαθέτουν, δηλαδή να μην έχουν ρευστοποιήσει, τόσο τα ομόλογα EFSF όσο και τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Η ΝΔ υποστήριζε και υποστηρίζει πως με την έκδοση πενταετών ομολόγων δεν θα επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο και θα μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» για το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει πως η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα πενταετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αποτελεί μια «ρεαλιστική πρόταση».

Ο ίδιος δε ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου εμφανίζεται ικανοποιημένος από την πρόταση που έθεσε στο τραπέζι η Νέα Δημοκρατία.

Πάντως, ξεκαθαρίζεται πως όποιος ομολογιούχος δεχθεί την ανταλλαγή αυτή θα πρέπει να παραιτηθεί από τις όποιες δικαστικές διεκδικήσεις και ενέργειες έχει ήδη δρομολογήσει, καθώς η διαδικασία είναι εθελοντικού χαρακτήρα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook