Την επανακαταμέτρηση στο ένα τρίτο των ψήφων αποφάσισε η εκλογική αρχή του Μεξικού, έπειτα από τις καταγγελίες του κεντροαριστερού υποψηφίου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Ο Λόπες Ομπραδόρ, που αναδείχθηκε δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, ζητούσε την πλήρη επανακαταμέτρηση των ψήφων, καταγγέλλοντας «ανακολουθίες» σε περισσότερα από 113.000 εκλογικά κέντρα από τα συνολικά 143.000.

«Για το καλό της δημοκρατίας, για το καλό της χώρας, όλες οι ψήφοι θα πρέπει να μετρηθούν εκ νέου» δήλωσε.

Η εκ νέου καταμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις περιφέρειες όπου η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου υποψηφίου είναι λιγότερη από 1 ποσοστιαία μονάδα ή όπου ο αριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων είναι μεγαλύτερος από τη διαφορά μεταξύ των δύο επικρατέστερων κομμάτων.

Σύμφωνα με το BBC, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 31,64%. Πρόεδρος του Μεξικού αναδεικνύεται ο υποψήφιος του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος Ενρίκε Πένια Νιέτο, με ποσοστό 38,15%.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του ο Ενρίκε Πένια Νιέτο ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του και, θέλοντας να διαχωρίσει τη θέση του από τα κακώς κείμενα ενός «συστήματος εξουσίας» 70 ετών, υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει «επιστροφή στο παρελθόν».

Το Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα κυβερνούσε το Μεξικό για επτά δεκαετίες. Η κυριαρχία του έληξε το 2000 όταν ο μάνατζερ και πρόεδρος της Coca Cola Mexico Βισέντε Φοξ κατάφερε να οδηγήσει στην εξουσία το συντηρητικό Κόμμα της Εθνικής Δράσης (PAN).

Το Κόμμα της Εθνικής Δράσης κέρδισε και στις εκλογές του 2006, με υποψήφιο τότε τον Φελίπε Καλντερόν. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε και τότε ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ο Φελίπε Καλντερόν κέρδισε με λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα. Ακολούθησε μπαράζ ενστάσεων και προσφυγών. Η νίκη του Καλντερόν σφραγίστηκε τελικά στα δικαστήρια.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook