Την 236η επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τη Βρετανία γιορτάζουν σήμερα, 4 Ιουλίου, οι Αμερικανοί.

Στις 7 Ιουνίου του 1776, ο Ρίτσαρντ Χένρι Λη, εκπρόσωπος της Βιρτζίνιας, ενώπιον του Κογκρέσου, διαβάζει ένα κείμενο το οποίο εξέφραζε την ιδέα της ανεξαρτητοποίησης των Αποικιών από την Βρετανία. Το κείμενο δεν ήταν ωστόσο μία ατομική πρωτοβουλία καθώς σε όλες τις 13 Αποικίες της Βρετανίας στην βόρεια Αμερική είχε διαδοθεί η ιδέα πως για το καλό των ανθρώπων θα έπρεπε να σταματήσει το Στέμμα να έχει κυριαρχικά δικαιώματα στα εδάφη τους.

Η Βρετανία εκείνη την εποχή ήταν μία αυτοκρατορία η οποία είχε πολλές αποικίες. Οι 13 από αυτές ήταν στα εδάφη της βόρειας Αμερικής και τις αντιμετώπιζε όπως αντιμετώπιζε κάθε άλλη αποικία. Οι κάτοικοι των Αποικιών πλήρωναν διαφορετικούς φόρους από αυτούς της Μητροπολιτικής Βρετανίας, διοικούντο από απεσταλμένους του Στέμματος, ενώ τους είχε επιβληθεί περιορισμός στο εμπόριο αλλά και στην ελευθερία της έκφρασης και της πολιτικής δραστηριότητας. Η πολιτική αυτή όπως ήταν φυσικό έκανε τους αποίκους να αισθάνονται καταπιεσμένοι.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Γ\’ δεν πρόλαβε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι Αμερικανοί είχαν αρχίσει να οργανώνουν τις πρώτες δομές ενός ανεξάρτητου κράτους. Από τα πρώτα αποικιακά ταχυδρομικά γραφεία, φτάσαμε να βλέπουμε και τις πρώτες μονάδες τακτικού αποικιακού στρατού.

Η επιτροπή ελάφρυνσης των «αφόρητων» για τους Αποίκους νόμων την οποία είχε συστήσει ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Γ\’, δεν πρόλαβε να κάνει και πολλά πράγματα και αυτό διότι η ιδέα της ανεξαρτησίας είχε αρχίσει να αποκτά βαθιές ρίζες στην αμερικανική κοινωνία.

Το κείμενο που διάβασε ο Ρίτσαρντ Χένρι Λη εξέφραζε την θέληση των περισσοτέρων Αμερικανών για ανεξαρτησία. Έτσι στις 11 Ιουνίου ο Θωμάς Τζέφερσον, ο Τζων Άνταμς, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Ρότζερ Σέρμαν και ο Ρόμπερτ Λίβινγκστον, συγκροτούν μία επιτροπή η οποία σκοπό θα είχε την επεξεργασία ενός κειμένου ανεξαρτησίας

Η Επιτροπή αυτή συνέστησε τελικά στον Θωμά Τζέεφερσον να αποσυρθεί μόνος του σε ένα σπίτι στην Φιλαδέλφεια προκειμένου να ξεκινήσει την σύνταξη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Του πήρε 15 ημέρες, από τις 12 Ιουνίου, έως τις 17 του ίδου μήνα, ενώ την κατέθεσε στο Κογκρέσο στις 28 Ιουνίου οπότε και διαβάστηκε.

Μετά από πολλή συζήτηση, το κείμενο υπέστη αρκετές τροποποιήσεις και στις 4 Ιουλίου του 1776 εγκρίθηκε. Ο πρόεδρος τους Κογκρέσου, Τζων Χάνκοκ δίνει εντολή να τυπωθεί και να διανεμηθεί σε όλες τις πολιτείες. Τελικά το Κογκρέσο εγκρίνει οριστικά την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στις 2 Αυγούστου.

Ωστόσο οι Αμερικανοί κράτησαν την πρώτη ημερομηνία έγκρισης ως μία συμβολική ημερομηνία για την ανεξαρτητοποίηση του -πολιτικού- τους έθνους.

Μεγάλος αριθμός Αμερικανών θα συμμετάσχει σήμερα σε παρελάσεις, θα παρακολουθήσουν πυροτεχνήματα, και θα γιορτάσουν με πικ-νικ, συναυλίες και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Στην Ουάσιγκτον εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου θα μαζευτεί στο μεγάλο πάρκο στο κέντρο την αμερικανικής πρωτεύουσας, το λεγόμενο National Mall, για να παρακολουθήσει μεγάλη συναυλία και στη συνέχεια φαντασμαγορικό σόου με πυροτεχνήματα.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα φιλοξενήσει στο Λευκό Οίκο ετήσιο εορτασμό προς τιμήν των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με παραδοσιακό μπάρμπεκιου, παιχνίδια και συναυλία απ’ την μπάντα του Πεζοναυτικού Σώματος.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook