Επιστρέφει στις αγορές η Ιρλανδία για πρώτη φορά μετά το Σεπτέμβριο του 2010, με την έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων χρέους. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους (NTMA) αύριο Πέμπτη η Ιρλανδία θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας επιδιώκοντας να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ.

Είναι η πρώτη τέτοιου τύπου προσφυγή στις αγορές από το Σεπτέμβριο του 2010. Σύμφωνα με τον Τζον Κόριγκαν, γενικό διευθυντή της ΝΤΜΑ, «η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη σταδιακή επιστροφή μας στις κεφαλαιαγορές». Η χώρα δεν ανακοινώνει πάντως ότι προτίθεται να δανειστεί άμεσα σημαντικότερα ποσά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες, διεξάγουν κανονικά δημοπρασίες εντόκων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησαν 85 δισ. ευρώ βοήθεια στην Ιρλανδία το 2010. Στο διάστημα που μεσολάβησε οι μισθοί στο Δημόσιο μειώθηκαν κατά 20%, οι κοινωνικές παροχές έχουν μειωθεί δραστικά, οι φόροι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 14,4%, με την ανεργία των νέων να είναι αρκετά υψηλότερη. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.000 Ιρλανδοί εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε μήνα τον τελευταίο χρόνο.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook