Υπεραλίευση των αλιευτικών πόρων, παράνομη αλιεία στην παράκτια ζώνη της Κύπρου, τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες ψαράδες, που πλέον δρουν όπως θέλουν ανεξέλεγκτα, χωρίς κανένα ίχνος ηθικής και σεβασμού προς το περιβάλλον, καταγγέλλει ο Οργανισμός Θαλάσσιων Ερευνών «Νηρέας».

Η καταγγελία θορύβησε και απασχόλησε τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος ζητεί περισσότερο έλεγχο στις θαλάσσιες δραστηριότητες σκαφών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θαλάσσιων Ερευνών «Νηρέας», επιτήδειοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται εκμεταλλευόμενοι την απάθεια των αρμόδιων τμημάτων, διαφημίζοντας την Κύπρο και διαδικτυακά ως προορισμό για ψάρεμα καρχαριών. «Πρόκειται για ναυλωμένες εν πλω εκδρομές, οι οποίες στοιχίζουν πάνω από χίλια ευρώ την ημέρα για έναν τουρίστα, στον οποίο υπόσχονται ότι θα ψαρέψει καρχαρία. Είναι σκάφη που είναι γραμμένα στο τμήμα εμπορικής ναυτιλίας σαν τουριστικά σκάφη, αλλά δεν έχουν καμία άδεια για αλιεία και κανείς δεν τους ελέγχει», ανέφερε μέλος του Οργανισμού στη «Σ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, οι τουρίστες πληρώνουν για την εμπειρία να ψαρέψουν καρχαρία περισσότερα από χίλια ευρώ και τους βγάζουν στα ανοιχτά της Πάφου, της Λάρνακας και της Λεμεσού. «Κάποιοι καρχαρίες, όπως το αλεπόψαρο που είναι γνωστό ως \’\’treasure shark\’\’, είναι σπάνιο είδος και αυτό ψαρεύουν περισσότερο.

Ο \’\’Nηρέας\’\’ ανήκει σε άλλη μια ευρωπαϊκή οργάνωση που ονομάζεται \’\’shark alliance\’\’, στους οποίους καταγγείλαμε τις κυπριακές Αρχές για ανικανότητα και συγκάλυψη υποθέσεων. Επίσης, σε καταγγελίες προβήκαμε και στην οργάνωση WWF, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Επίτροπο Διοικήσεως. Στείλαμε επανηλειμμένως επιστολές στο Τμήμα Αλιείας, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε καμία απάντηση, εδώ και 14 μήνες που τους έχουμε στείλει επιστολές», σημείωσε το μέλος του οργανισμού.

Παράνομα δίχτυα

Σύμφωνα με τον «Νηρέα», επιτήδειοι χρησιμοποιούν παράνομα δίχτυα, παραγάδια, καταστρεπτικές για τα αλιευτικά αποθέματα και το οικοσύστημα μεθόδους, ψαρεύουν μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, εντός θαλάσσιων πάρκων, καθώς επίσης και μέσα σε περιοχές λουομένων. Για την άναρχη κατάσταση που επικρατεί, τόσο στην παράκτια ζώνη όσο και στην ανοιχτή θάλασσα, την ευθύνη φέρουν οι αρμόδιες Αρχές, δηλαδή το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Παρακολουθούν με «απάθεια»

Σύμφωνα με τον οργανισμό «Νηρέας», και σε επιστολή που απέστειλε στο Τμήμα Αλιείας, αναφέρει ότι πολλά από τα περιστατικά είναι γνωστά σε όλους τους αρμοδίους, οι οποίοι ωστόσο δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τερματισμό του φαινομένου. «Έχουμε καταγγείλει πολλά περιστατικά που αφορούν παράνομη αλιεία από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες τον τελευταίο καιρό.

Αρκετά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει και σε τραγωδία, εφόσον σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται εντός των περιοχών λουομένων, καθώς αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη ανέσυραν εργαλεία δίπλα από κολυμβητές. Παρατηρούμε σχεδόν μια μόνιμη απουσία και απάθεια ως προς την πραγματική κατάσταση που διαδραματίζεται κάθε μέρα, κυρίως στην παράκτια αλλά και πελαγική ζώνη της Κύπρου από το αρμόδιο τμήμα (ΤΑΘΕ)», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά.

Απαράδεκτη κατάσταση

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε με δηλώσεις του στη «Σ» την απογοήτευσή του για την όλη κατάσταση, τονίζοντας την αναγκαιότητα γι\’ αυστηρότερη επιτήρηση στις θαλάσσιες δραστηριότητες. «Υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός που απαγορεύει την αλίευση καρχαριών και ιδιαίτερα των προστατευόμενων ειδών. Είναι απαράδεκτο να δραστηριοποιούνται εταιρείες αποκομίζοντας χρήματα, εκμεταλλευόμενοι τις Αρχές της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Δεν έχουν άδειες από το Τμήμα Αλιείας

ΤΟ ΤΜΗΜΑ Αλιείας, σύμφωνα με όσα είπε η πρώτη λειτουργός του Χάρις Χαριλάου, παραδέχθηκε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν έχουν λάβει καμία άδεια από το Τμήμα Αλιείας. «Αυτές οι εταιρείες δεν έχουν πάρει άδεια από εμάς για να αλιεύουν. Είμαστε ενήμεροι, διερευνούμε το θέμα αυτό και σκοπός μας είναι να ενεργήσουμε άμεσα, ώστε αυτές οι εταιρείες να υποχρεώνονται να παίρνουν άδειες από εμάς, για να παρακολουθούμε τις δραστηριότητές τους και να βάζουμε περιοριστικά μέτρα.

Στόχος μας είναι να επιτρέπουμε την αλιεία, αφού είναι η δουλειά τους, αλλά να τους υποχρεώνουμε να απελευθερώνουν αυτά τα είδη, δηλαδή το λεγόμενο \’\’catch and release\’\’ που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Διερευνούμε το θέμα και έχουμε σκοπό να επικοινωνήσουμε μαζί τους, αφού δεν μας αρέσει το γεγονός ότι κάποιοι αλιεύουν χωρίς να βρίσκονται εντός του πλαισίου και των κανονισμών», τόνισε η κ. Χαριλάου. Αν και ο ευρωπαϊκός κανονισμός απαγορεύει το ψάρεμα μόνο των προστατευόμενων ειδών καρχαριών, το Τμήμα Αλιείας, σύμφωνα με την κ. Χαριλάου, απαγόρευσε στους ψαράδες το ψάρεμα όλων των καρχαριών.

Ποιος είναι ο «Νηρέας»

Ο «Νηρέας» ιδρύθηκε ως Μη κυβερνητικός, Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός (ΜΚΟ). Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες δραστηριότητάς του είναι:
α. Διατήρηση και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
β. Καταγραφή και επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον και οικοσύστημα με δημοσιεύσεις μελετών, ερευνών και πορισμάτων.
γ. Εκπαίδευση σε σχέση με τα σύγχρονα θαλάσσια περιβαλλοντικά προβλήματα, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση στις καινούργιες γενιές.
δ. Έρευνα σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον, επιστήμες και τεχνολογία, σε συνεργασία με ερευνητικούς και κρατικούς φορείς για προώθηση των θαλασσίων επιστημονικών ερευνών.

(sigmalive.com)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook