Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή στο Παρίσι με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ευρωπαίους ηγέτες, ανακοίνωσε σήμερα ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.

\”Ο πρόεδρος Αμπάς θα μεταβεί στη Γαλλία αύριο Πέμπτη όπου θα έχει σημαντικές συναντήσεις με ευρωπαίους και αμερικανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον το απόγευμα\”, δήλωσε ο Ερεκάτ.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ του Μαχμούντ Αμπάς και της Χίλαρι Κλίντον ήταν το Σεπτέμβριο του 2011 στη Νέα Υόρκη όταν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατέθεσε αίτημα ένταξης ως παλαιστινιακό κράτος πλήρες μέλος στον ΟΗΕ μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κλίντον αναμένεται να μετάσχει την Παρασκευή στο Παρίσι στη διάσκεψη των \”Φίλων του συριακού λαού\”.

Στη γαλλική πρωτεύουσα ο Αμπάς θα έχει επαφές επίσης την Παρασκευή με τον πρόεδρο Ολάντ, τον οποίο ήδη συνάντησε τον Ιούνιο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς και με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Αμπάς είπε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ είναι σε \”κατάσταση κλινικού θανάτου\” και επέρριψε \”ακεραία την ευθύνη\” γι αυτό στην ισραηλινή πλευρά.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων διακόπηκαν το φθινόπωρο του 2010, λόγω κυρίως της συνέχισης της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η παλαιστινιακή ηγεσία θέτει ως όρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη και να δεχτεί τα προ του 1967 σύνορα ως βάση των συνομιλιών.

Το Ισραήλ απορρίπτει τα αιτήματα και δηλώνει ότι θέλει διαπραγματεύσεις χωρίς όρους.

Τους τελευταίους μήνες ο Αμπάς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντάλλαξαν επιστολές σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία, ύστερα από σειρά άτυπων συναντήσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ιορδανία τον Ιανουάριο, μετά τις οποίες ωστόσο οι δύο πλευρές δεν επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook