Θέμα αύξησης του τέλος ΑΠΕ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων – ΕΤΜΕΑΡ μετά την μετονομασία του) που «συνοδεύει» τα τιμολόγια ρεύματος αντιμετωπίζει εκ των πραγμάτων η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, καθώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αυξάνει μέρα με την ημέρα αντί να μειώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ έχει ενημερώσει για την πολύ αρνητική τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα όσον αφορά τις ταμειακές ροές του. Συγκεκριμένα ότι στο έλλειμμα προστίθενται κάθε μήνα περίπου 15 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ να υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους αντιμετώπιση. Και τούτο διότι τα βασικά μέτρα που είχε εισηγηθεί η ΡΑΕ και είχε αναγγείλει το ΥΠΕΚΑ επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε δεν απέδωσαν. Μιλάμε κυρίως για τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων που έγιναν μόλις μία – δύο φορές και για την είσπραξη από τον ΛΑΓΗΕ μέρους από το τέλος υπέρ ΕΡΤ που πληρώνουν οι καταναλωτές, μέτρο που δεν εφαρμόστηκε καθόλου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει τότε, εάν τα μέτρα εφαρμόζονταν, το έλλειμμα του ταμείου ΑΠΕ από 195 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011 θα έπεφταν στα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 και θα μηδενιζόταν στο τέλος του 2013.

Παρόλα αυτά, σήμερα το έλλειμμα έχει φτάσει «αισίως» στα 233 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2012 υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ. Ενώπιον αυτής της κατάστασης ο ΛΑΓΗΕ έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την άμεση αύξηση του Τέλους ΑΠΕ από τα 5,4 ευρώ τη Μεγαβατώρα, στα επίπεδα των… 15 έως 20 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Η απόφαση για την αύξηση θα ληφθεί υποχρεωτικά έως το τέλος του Ιουλίου. Όσο για το ύψος της αύξησης του Τέλους ΑΠΕ, εάν μεν το υπουργείο ενεργοποιήσει άμεσα τα μέτρα που είχαν αναγγελθεί και εισρεύσουν τα αντίστοιχα ποσά στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων παραγόντων, θα κυμανθεί στα επίπεδα των 12 ευρώ τη Μεγαβατώρα, δηλαδή θα υπερδιπλασιαστεί. Αυτή είναι η «καλή περίπτωση». Εάν δεν ληφθούν ή εφαρμοστούν τα μέτρα, υποχρεωτικά η αύξηση θα οδηγήσει το τέλος ΑΠΕ στα επίπεδα που ζητάει ο ΛΑΓΗΕ, δηλαδή κοντά στα 20 ευρώ τη Μεγαβατώρα.

Οι φορείς των ΑΠΕ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προδιαγεγραμμένη πλέον αύξηση στο τέλος ΑΠΕ αναμένεται να πυροδοτήσει νέο αρνητικό κύμα για την «ακριβή» διείσδυση των ΑΠΕ παρότι, όπως υποστηρίζουν οι φορείς των «πράσινων» ηλεκτροπαραγωγών, ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός του Ειδικού Τέλους που χρηματοδοτεί τον Ειδικό Λογαριασμό, δημιουργεί αύξηση του ελλείμματος. Όπως έχουν αποδείξει οι φορείς των ΑΠΕ, ο υπολογισμός αυτός συγκρίνει την αποζημίωση των ΑΠΕ (feed in tariff) όχι με το συνολικό κόστος συμβατικής παραγωγής που εξοικονομείται χάρη στις Α.Π.Ε., αλλά μόνο με ένα μικρό μέρος του που είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος. Έτσι, το Ειδικό αυτό Τέλος επιδοτεί το κόστος του ρεύματος.

«Χωρίς ριζική και μόνιμη λύση του προβλήματος, η ανάγκη αντιμετώπισης του ελλείμματος καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) γεγονός που δυσφημεί αδίκως τις Α.Π.Ε.» ανέφερε πρόσφατα η ΕΛΕΤΑΕΝ, σύμφωνα με την οποία η μοναδική βιώσιμη λύση είναι: η ευθύνη πληρωμής του ΕΤΜΕΑΡ να μεταφερθεί πλήρως στους προμηθευτές και να ενσωματωθεί στο κόστος τους και, προκειμένου ο καταναλωτής να λαμβάνει με διαφάνεια πλήρη ενημέρωση για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει, θα πρέπει να υπολογισθεί το αληθινό πρόσθετο κόστος/όφελος χάρη στις Α.Π.Ε.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook