Λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου ξεχώρισε η σκληρή στάση του Μάριο Μόντι και η οποία οδήγησε στη συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στη Ρώμη για μία κατ\’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο της συνάντησης εκτιμάται πως θα βρεθεί η διαφωνία Ολλανδίας και Φινλανδίας για αγορά ομολόγων από τον ESM -βασική αξίωση της Ρώμης- εν όψει του Eurogroup της 9ης Ιουλίου. Στην ίδια σύνοδο αναμένεται να εγκριθεί το μνημόνιο για την ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, την Άνγκελα Μέρκελ συνοδεύουν πέντε μέλη του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου. Είναι το δεύτερο ταξίδι της καγκελαρίου στην Ρώμη σε διάστημα μόλις 12 ημερών. Τότε, μαζί με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Γαλλίας, συνάντησε τον Μάριο Μόντι και η συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορούσε στην ενίσχυση μέτρων ανάπτυξης στην Ευρώπη, ύψους 130 δισ. ευρώ. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η συμφωνία «έκλεισε» στα 120 δισ. ευρώ και αφού προηγήθηκε ολονύχτιο θρίλερ διαβουλεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στις 9 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για αγορά ομολόγων από τον ESM, εξαιτίας του ολλανδοφινλανδικού μπλόκου. Πιστός στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρότεινε -εάν δεν υπάρξει συμφωνία- να διεξαχθεί νέα συνεδρίαση στις 20 Ιουλίου. Από την πλευρά της, η Μέρκελ περιορίστηκε να αναφέρει πως η διαφωνία της Φινλανδίας είναι «σεβαστή».

Στη συνάντηση της Τετάρτης, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να εξηγήσει στον Μάριο Μόντι ότι στη χώρα της εκκρεμούν δεκάδες προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενάντια στην ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή της και, υπό την έννοια αυτή, δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι που πιθανόν να κρίνουν αντισυνταγματικό οι Γερμανοί δικαστές.

Επίσης, δεν θα παραλείψει να υπογραμμίσει στον συνομιλητή της την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ιταλικής οικονομίας, η οποία απαιτεί την εφαρμογή επώδυνων προγραμμάτων.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Μόντι-Μέρκελ στη Ρώμη, το γερμανικό περιοδικό Spiegel «θυμάται» την συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στις 22 Ιουνίου και σημειώνει σκωπτικά: Τότε «ο κόσμος της Μέρκελ ήταν σε τάξη. Οι ομόλογοι της ζητούσαν το ένα ή το άλλο και η Γερμανίδα έλεγε «όχι» σε όλα όσα δεν της άρεσαν»…

Συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung

Σε συνέντευξή του στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, o Μάριο Μόντι δίνει έμφαση στις κοινές θέσεις Ρώμης και Βερολίνου όσον αφορά την «πολιτική λιτότητας και ανάπτυξης».

«Η Ιταλία τασσόταν πάντα υπέρ της ανάπτυξης, όχι όμως σε βάρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας» λέει χαρακτηριστικά. Προσπαθώντας, δε, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που θέλουν να υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ του ιδίου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, αναφέρει: «Άγκελα συν Μάριο σημαίνει ένα βήμα προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική».

Συνάντηση Μέρκελ-Φίκο

Την Τρίτη, η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε κατά τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Αν με ρωτάτε, πώς βλέπουμε, ως εκπρόσωποι μιας μικρής χώρας, την εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα» είπε ο Ρ.Φίκο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Άνγκελα Μέρκελ. «Η Σλοβακία υπολογίζει με μια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος μεγαλύτερο του 2,6% το 2013. Αν η Ελλάδα, που εκπροσωπεί μόνο το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, χρεοκοπήσει, τότε η χώρα μας δεν θα έχει αύξηση κατά 2,6%, αλλά μείωση κατά 4%» είπε.

«Στη Σλοβακία, οι άνθρωποι ζουν από μια σύνταξη 280 ευρώ και από μισθούς των 400 ευρώ το μήνα. Είναι λοιπόν δύσκολο να τους εξηγήσεις, γιατί πρέπει η χώρα μας να δώσει βοήθεια σε χώρες, στις οποίες οι συντάξεις φτάνουν τα 2.000 και τα 3.000 ευρώ, και οι αμοιβές τα 3.500» συνέχισε, τονίζοντας:

«Αυτές οι χώρες πρέπει λοιπόν καταρχάς να διακηρύξουν ότι είναι πρόθυμες να προβούν στην εξυγίανση των δημοσιονομικών τους. Όταν θα το έχουν κάνει, μπορούμε κατόπιν να συζητήσουμε, αν θα είναι δυνατή η περαιτέρω βοήθεια. Γεγονός είναι πάντως, ότι η υπομονή της κοινής γνώμης έχει εξαντληθεί και ότι οι πολιτικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στην ευρωζώνη δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πείσουν τους πολίτες τους για την αναγκαιότητα αυτής της βοήθειας».

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, δήλωσε όμως εμμέσως, ότι απεύχεται τη χρεοκοπία της. «Δουλεύουμε, και αυτό ήταν και το πνεύμα των σημερινών συνομιλιών μας, για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, έτσι όπως αυτή είναι σήμερα» είπε. «Για άλλα ενδεχόμενα δεν μιλήσαμε, και αυτό θα πρέπει να μείνει έτσι».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook