Ρωσικό ενδιαφέρον για αγορές οικοπέδων και ανέγερση σπιτιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποκαλύπτουν οι επαφές που έχουν τα στελέχη των κατασκευαστικών εταιρειών με επενδυτές. Ρώσοι που διαθέτουν μεγάλη οικονομική άνεση έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την ελληνική κτηματαγορά, η οποία έχει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μπατιστάτο, διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευαστικής εταιρείας, batista-tos.gr, η ελληνική αγορά ακινήτων αποτελεί πρώτη επιλογή για τους Ρώσους, για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί θεωρούν τη χώρα μας ως την πύλη για την Ευρώπη και δεύτερον, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε άνθηση ο θρησκευτικός τουρισμός.

Οικισμούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επαγγελματικό επιμελητήριο της Ρωσίας που διαθέτει χιλιάδες μέλη, ενδιαφέρεται να κατασκευάσει ολόκληρους οικισμούς με 5.000 σπίτια στα οποία θα παραθερίζουν οι Ρώσοι. Βασικός στόχος τους αποτελεί η Εύβοια, καθώς εκεί βρίσκεται το περίφημο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, το οποίο αποτελεί για τους Ρώσους βασικό προσκύνημα μετά το Αγιο Ορος. Το βασικό πρόβλημα που δεν έχει προχωρήσει η τεράστια αυτή επένδυση, είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις, οι οποίες να βρίσκονται εντός σχεδίου και να είναι ιδανικές για την κατασκευή ολόκληρου «ρωσικού» χωριού.

Ωστόσο, οι Ρώσοι συνεχίζουν να αναζητούν εκτάσεις, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Εύβοια υπάρχουν εκτάσεις των 100 στρεμμάτων που έχουν μπει στο μικροσκόπιο για την κατασκευή πολυτελών σπιτιών. Επίσης, έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά έχει εκδηλώσει και η Ενωση Ιστιοπλόων Ρωσίας, τα μέλη της οποίας αναζητούν παραθαλάσσια οικόπεδα για να κτίσουν βίλες.

Ηδη, σύμφωνα με τον κ. Μπατιστάτο, υπάρχουν πέντε εκτάσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα σε Ζάκυνθο, Κρήτη και Αιτωλοακαρνανία (περιοχή Χιλιαδού κοντά στη Ναύπακτο), οι οποίες είναι «υποψήφιες» για αγορά, με σκοπό την ανέγερση 20-30 πολυτελών κατοικιών. Σε ό,τι αφορά την αγορά γης, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για μεγάλα οικόπεδα και είναι διατεθειμένοι να δώσουν ακόμη και 500.000 ευρώ. Το βασικό τους αίτημα, πάντως, είναι η χορήγηση μόνιμης βίζας για την Ελλάδα, άρα και μόνιμης… βόλτας στην Ευρώπη.

Αγορές
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Χαλκιδική Ρώσοι έχουν προχωρήσει σε δεκάδες αγορές σπιτιών από 200.000 έως πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε Μύκονο, Ρόδο. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, το 10% των Ρώσων τουριστών είναι εν δυνάμει αγοραστές ακινήτων. Αν φέτος κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, 1 εκατομμύριο Ρώσοι, τότε οι 100.000 από αυτούς θα στοχεύσουν σε κάποιο ελληνικό ακίνητο.

ιmerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook