Δύο περίπου δισεκατομμύρια ευρώ έχουν στοιχίσει στο ελληνικό εμπόριο οι δώδεκα επισκέψεις του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την τελευταία διετία.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη του Ινστιτούτου ερευνών της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η κάθε επίσκεψη της τρόικας στη χώρα μειώνει τον τζίρο έως και 11%.

Το πρόβλημα που δημιουργείται για άλλη μια φορά, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, στον ΣΚΑΪ, είναι η επίσκεψη και η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, μόλις δέκα ημέρες πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, από τις 16 Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου, περίοδο στην οποία έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες οι έμποροι.

Από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι τον Μάιο του 2010 οπότε και υπεγράφη το Μνημόνιο ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) υποχώρησε κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η 1η επικαιροποίηση του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2010 που συνοδεύτηκε με περικοπές δημοσίων επενδύσεων, υστέρηση φορολογικών εσόδων κλπ. στοίχισε στην αγορά 6,54%.

Η 2η επικαιροποίηση τον Νοέμβριο του 2010 μείωσε το ΔΚΕ κατά 5,18% και η 3η επικαιροποίηση (Φεβρουάριος 2011) στοίχισε μόλις 1,04%.

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες κατά την προαναγγελία του Μεσοπρόθεσμου τον Μάιο του 2011. Σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ ο ΔΚΕ μειώθηκε κατά 10,53%.

Σε αυτή τη δυσπραγία ήρθε να προστεθεί και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος η οποία στοίχισε ακριβά στο ελληνικό εμπόριο.

Η στατιστική μείωση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπορίου τον περασμένο πασχαλινό Απρίλιο, σύμφωνα με τον Βασίλη Κορκίδη, ήταν -13,2% και του όγκου -14%, όμως η πραγματική σημερινή μείωση του τζίρου στην αγορά μετά από ένα προεκλογικό δίμηνο ξεπερνά το -35%.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook