Ο αγώνας κατά του υποσιτισμού των παιδιών σημείωσε πρόοδο τα τελευταία χρόνια σε όλον τον κόσμο, αλλά δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα οι στόχοι που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, εξαιτίας των ανεπαρκών αποτελεσμάτων στην Υποσαχάρια και στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν δεσμευτεί στα τέλη της δεκαετίας του \’90 ότι θα μειωθεί μέχρι το 2015 στο μισό το ποσοστό των παιδιών που υποσιτίζονται.

Με βάση τα ανθρωπομετρικά δεδομένα -το ύψος και το βάρος των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους- η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet εκτιμά πως οι στόχοι του ΟΗΕ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν παρά μόνο σε 61 από τις 141 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη.

Από την έρευνα προκύπτει πως το 2011 το 29,9% των παιδιών κάτω των πέντε ετών -314 εκατομμύρια- παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξή τους, έναντι 47,2% το 1985.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην Λατινική Αμερική και στην Ασία, ειδικά στην Κίνα και το Βιετνάμ.

Παρά την πρόοδο στη νότια Ασία, η περιοχή παραμένει ευάλωτη, με περίπου τα μισά από το σύνολο των ελλιποβαρών παιδιών στον κόσμο.

Προβλήματα στην ανάπτυξη αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Μπουρούντι, το Νίγηρα, αλλά και στο Αφγανιστάν, την Υεμένη και το Ανατολικό Τιμόρ.

«Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή τροφή» επισημαίνει ο καθηγητής Μαζίντ Εζάτι, ένας από τους εισηγητές της έρευνας, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για «μια δίκαιη οικονομική ανάπτυξη» και για πολιτικές που θα ευνοούν τους μικρούς αγρότες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πένι Γκόρντον-Λάρσεν αποκαλύπτει πως σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής ή στην Καραϊβική που καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες για την εξάλειψη του υποσιτισμού, σήμερα αντιμετωπίζουν ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα: την παιδική παχυσαρκία.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook