Με την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου άρχισε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι της Πέμπτης. Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο της χώρας για την αναθεώρηση των όρων του μνημονίου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι χρειάζεται επαναξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων της τρόικας και πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για ένα επικαιροποιημένο και εφαρμόσιμο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η χώρα έχει «ανοιχτό το αίτημα, αλλά τώρα πια και το δικαίωμα» να ζητήσει την ένταξή της στη συμφωνία.

Επανέλαβε τη θέση του για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής ώς το 2017 και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας για «θαρραλέα και γρήγορη προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που συνδέονται με το κράτος, με το εθνικό παραγωγικό μοντέλο, με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με τη δημιουργία του αναγκαίου φιλοεπενδυτικού κλίματος».

Στο σημείο αυτό τάχθηκε κατά των απολύσεων στο Δημόσιο. «Η πρόβλεψη για 15.000 μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι χωρίς νόημα» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη συμφωνία και θα προχωρήσει «καθολική αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσωπικού στον Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, από το 2009 ώς το 2012 υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα κατά 103.000 άτομα.

Όσον αφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει ούτε εκποίηση ούτε ξεπούλημα», αλλά «αξιοποίηση, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα για την αλλαγή του εθνικού παραγωγικού μοντέλου». Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη στο θέμα αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεν βοηθούν τη χώρα όσοι αρκούνται στις προεκλογικές κραυγές, συνθηματολογίες και ρητορείες, όσοι νομίζουν ότι ριζοσπαστισμός είναι ο συντηρητισμός, η εμμονή στον κρατισμό και τον συντεχνιασμό, όσοι παίζουν διαρκώς ανάμεσα στη σκληρή διαπραγμάτευση και τη μονομερή καταγγελία, όσοι αρνούνται να μετάσχουν στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook