Μείωση 1,5% κατέγραψαν τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 23 δισ. ευρώ περίπου στο αναθεωρημένο Μνημόνιο. Σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011 κατέγραψαν πτώση 330 εκατ. ευρώ περίπου.

Πλέον οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και τα μεγέθη θα ήταν ακόμη πιο επιβαρυμένα εάν οι επιστροφές φόρων δεν είχαν «παγώσει» και εκτελούνταν κανονικά.

Αποτέλεσμα της επιλογής αυτής του οικονομικού επιτελείου για πάγωμα επιστροφών -σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας- είναι ότι τον Ιούνιο τα προ επιστροφών φόρων έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν οριακή μείωση κατά περίπου 0,5%.

Στο σύνολο του εξαμήνου Ιανουαρίου -Ιουνίου 2012 τα προ επιστροφών φόρων έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν μείωση κατά περίπου 5%.

Πάντως, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν τον Ιούνιο αύξηση 1%. ενώ τα έσοδα προ επιστροφών φόρων υποχώρησαν κατά 0,5%. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 7%.

Τα μη φορολογικά έσοδα (υπόλογος συμψηφισμού) έδωσαν ανάσα 248 εκατ. ευρώ στις δημόσιες εισπράξεις τον Ιούνιο, ωστόσο η τάση αυτή δεν αναμένεται να συνεχισθεί.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook