Σήμα κινδύνου για την αντοχή των ασφαλιστικών ταμείων εξέπεμψε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ταμεία (ΠΟΠΟΠΚΑ), κ Θανάσης Καποτάς, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ομοσπονδίας.

Η δραματική υστέρηση εσόδων εξαιτίας της ύφεσης, της ανεργίας και της μείωσης μισθών προκάλεσε μοιραία υπέρβαση στους προϋπολογισμούς και αύξησε την ανάγκη έξτρα επιχορηγήσεων.

Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει το 66% της ετήσιας επιχορήγησης το πρώτο πεντάμηνο και χρειάζεται επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του 2012.

Ο ΟΑΕΕ, που εμφανίζει έλλειμμα κοντά στο 1.000.000.000 ευρώ (έσοδα  4,3 δισ. – δαπάνες 5,1 δισ. ) έχει \”ροκανίσει\” το 71%. Επίσης το 36% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές προς το ταμείο, ενώ υπό κατάρρευση βρίσκεται ο νεοσύστατος ΕΟΠΥΥ, που έχει βάλει \” φέσι\” 4.000.000.000 ευρώ σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και νοσοκομεία.

Δραματική είναι η κατάσταση στο ταμείο πρόνοιας που καταβάλλει το εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Στην ουρά συσσωρεύονται 52.000 εκκρεμείς αιτήσεις, η καθυστέρηση φθάνει τα 2 χρόνια, ενώ ο υπάλληλος που θα υποβάλει σήμερα τα χαρτιά του, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, θα πάρει ψαλιδισμένο εφάπαξ 7 χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η απώλεια που έχουν υποστεί τα ταμεία μετά την ολοκλήρωση του κουρέματος των ομολόγων και τη δραματική απομείωσή τους φθάνει στο 70% της αρχικής τους αξίας.

Επιπλέον, η ταλαιπωρία για την απονομή των συντάξεων παρά τις υποσχέσεις δεν έχει περιοριστεί, Οκτώ έως 12 μήνες πρέπει να περιμένει ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ για να εισπράξει τη συντάξή του και 7 έως 9 μήνες ο ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ.

«Οδύσσεια» όμως παραμένει η απονομή της σύνταξης, όταν ο ασφαλισμένος έχει πάνω από δύο ταμεία, αφού χρειάζονται τουλάχιστον 18 μήνες, για να εκδοθεί  η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook