«Αφήνοντας το ευρώ: ένας πρακτικός οδηγός», είναι ο τίτλος της μελέτης, που περιγράφει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές συνέπειες και η οποία απέσπασε το "Wolfson Economics Prize".

Ο λόρδος Γούλφσον, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως είναι υποστηρικτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, προσέλαβε οικονομολόγους, με στόχο να εντοπίσουν τον λιγότερο προβληματικό τρόπο για να οργανωθεί μια αποχώρηση από την Ευρωζώνη.

Ο Βρετανός διέθεσε 311.000 ευρώ ως αμοιβή στους οικονομολόγους, ενώ η μελέτη που απέσπασε το πρώτο βραβείο ήταν αυτή του ερευνητικού οργανισμού Capital Economics, με έδρα το Λονδίνο και είχε ως θέμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η μελέτη περιλαμβάνει συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Ελλάδα να αφήσει το κοινό νόμισμα και να επιστρέψει στην δραχμή. Συγκεκριμένα προτείνεται στην Αθήνα να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων, να αφήσει το νέο νόμισμά της να υποτιμηθεί ως και κατά 50% και να κηρύξει στάση πληρωμής των χρεών της.

Επίσης παροτρύνει τους Έλληνες αξιωματούχους να αρχίσουν μυστικά σχέδια για μια έξοδο από το ευρώ ένα μήνα νωρίτερα και να ενημερώσουν τους εταίρους στην Ευρωζώνη και άλλους διεθνείς νομισματικούς οργανισμούς μόνο τρεις ημέρες πριν!

«Η έξοδος από το ευρώ θα πρέπει να ανακοινωθεί Παρασκευή και να εφαρμοστεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Αμέσως αφού δημοσιοποιηθούν τα σχέδια, οι εγχώριες τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να κλείσουν ώστε να προληφθεί μια φυγή κεφαλαίων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην μελέτη.

Από τη μεριά του ο Capital Economics προέβλεψε πως ένα νέο εθνικό νόμισμα θα εισαχθεί σε ισοτιμία με το ευρώ, αλλά στη συνέχεια θα υποτιμηθεί κατά περίπου 30-50%, κάνοντας τον πληθωρισμό να ανέβει πάνω από 5% στα επόμενα δύο χρόνια. Ακόμη η ελληνική κυβέρνηση θα υπολογίσει το χρέος της στο νέο, υποτιμημένο εθνικό νόμισμα και θα κηρύξει στάση πληρωμής ενός σημαντικού" μέρους του, μειώνοντας την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο επίπεδο της ΕΕ, δηλαδή 60%.


Τέλος προσθέτει πως για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, η Ελλάδα θα πρέπει στη συνέχεια να επιμείνει σε αυστηρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τα σκληρά οικονομικά φάρμακα ακόμη κι αν αποδεσμευτεί από το ευρώ.

Η μελέτη που κέρδισε το βραβείο επελέγη από μια επιτροπή πέντε κριτών, στην οποία περιλαμβάνονται ένας οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές από τη Βόννη, το London School of Economics, τη σχολή Sciences Po του Παρισιού και το πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου.

protothema.gr