Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθωτικές αλλαγές προκειμένου να βγει η οικονομία από την ύφεση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στους εκπροσώπους της Τρόικας κατά την συνάντηση που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία διήρκεσε 50 λεπτά.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι πρώτα πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε πολιτικές να έχουμε απτά αποτελέσματα να δείξουμε και μετά να διεκδικήσουμε επαναδιαπραγμάτευση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικας το περιεχόμενο της επιστολής του έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της περασμένη εβδομάδα όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς επισήμανε στους εκπροσώπους της Τρόικα ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει εγγενείς δυσκολίες και ότι οι προβλέψεις τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αντίθετα ότι η μέχρι στιγμής υλοποίηση του προγράμματος έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία και ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης παράλληλα με την δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στη νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας την Κυριακή με το κλιμάκιο της Τρόικα καθώς την επομένη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Eurogroup. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι όποιες αποφάσεις από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων να μην απαιτούν την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια κάτι που θα περιπλέξει την κατάσταση και θα ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για επανακεφαλαιοποίησή τους μέσω των ευρωπαικών μηχανισμών θα τεθεί σε δεύτερο χρόνο και αφού προηγουμένως θα έχουν υπάρξει αποτελέσματα στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί η συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για το κείμενο συμφωνίας στο οποίο θα βασιστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αγκάθι για την συμφωνία είναι πάντα η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευση και ο νόμος Ραγκούση τον οποίο ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα τον αλλάξει ενώ διαφωνούν οι δύο άλλοι αρχηγοί.

Έτσι τείνουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία να το παραπέμψουν για το εγγύς μέλλον όπως άλλωστε και την εξωτερική πολιτική.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook