Σήμα για νέες μειώσεις μισθών έδωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ κ. Χορστ Ράιχενμπαχ μιλώντας στο συνέδριο "Εξαγωγές εφαλτήριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση", c οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές", τόνισε.

Ανέφερε ακόμα, σύμφωνα με "Τα Νέα", πως η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και η διευκόλυνση των εξαγωγικών διαδικασιών είναι οι δύο τομείς στους οποίους εστιάζεται η προσπάθεια αλλαγών και για αυτή την προσπάθεια ήδη εργάζονται τεχνικά κλιμάκια.

Η χώρα μας, όπως σημείωσε, ζήτησε βοήθεια από την Ομάδα Δράσης και από τον Μάρτη του 2012 εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία εργάζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ενώ και η Ολλανδία ήδη έχει συμφωνήσει να δώσει τεχνική βοήθεια με εμπειρογνώμονες από τις εξαγωγικές ομοσπονδίες.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2012 σχεδιάζεται να προστεθούν νέες υπηρεσίες για να βελτιωθεί η εικόνα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές.

Γνωστοποίησε, ακόμα, ότι υπάρχει χάρτα στόχευσης με συστάσεις για τις ελληνικές αρχές και ότι οι εκθέσεις που συντάχθηκαν το Απρίλιο του 2012 προς το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης τόνιζαν τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και πρέπει να εξαλειφθούν, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η χώρα μας με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα σημεία στα οποία υπάρχει εστίαση είναι τα εξής:

- Να εδραιωθεί μία εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών, ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη σε όλα τα επίπεδα.

- Να απλοποιηθούν δραστικά οι διάφορες διαδικαστικές δραστηριότητες (αδειοδοτήσεις κλπ).

Ως παράδειγμα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 150 διαφορετικά είδη πιστοποίησης, ενώ στη Γαλλία είναι μόνο 35 ενώ υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει και η μείωση ελέγχων καθώς παραμένει εμπόδιο να φτάσουμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι πενταπλάσιας ευκολίας οι ίδιες διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά στα τελωνεία σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση γραφειοκρατίας κατά 50% και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, όπως τη Τελωνειακή Μεσιτεία.