Τη μικρότερη μύγα του κόσμου ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Πρόκειται για μια μικροσκοπική, παρασιτική μύγα που ζει στην Ταϊλάνδη και αποκεφαλίζει τον ξενιστή της, δηλαδή το μυρμήγκι μέσα στο οποίο μεγαλώνει.

«Εδώ έχουμε μια μύγα που μετά δυσκολίας φαίνεται με γυμνό μάτι κι όμως έχει φτερά, μάτια και πλήρες οργανικό σύστημα», δήλωσε ο Δρ. Brian V. Brown από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες, που ειδικεύεται στην εντομολογία.

Η μύγα, με την επιστημονική ονομασία Euryplatea nanaknihali, έχει μήκος περίπου 0,4 χιλιοστά, είναι 15 φορές μικρότερη από την οικιακή μύγα και πέντε φορές μικρότερη από τη μύγα των φρούτων.

Το δείγμα του μικροσκοπικού εντόμου συλλέχθηκε στην Ταϊλάνδη, στο πλαίσιο εντομολογικής έρευνας με τη συμμετοχή 100 επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.

Όπως και οι συγγενείς της στην Αφρική, η μύγα Euryplatea nanaknihali φαίνεται να γεννά τα αυγά της στα κεφάλια μυρμηγκιών, απ’ όπου οι προνύμφες τρέφονται με μυϊκό ιστό.

Τελικά το μυρμήγκι πεθαίνει και το κεφάλι του πέφτει, απελευθερώνοντας την ενήλικη πλέον μύγα, η οποία εγκαταλείπει οριστικά το νεκρό ξενιστή της.

Όπως τόνισε ο Δρ. Brown, η νέα μύγα καταδεικνύει τη σημασία των μικροσκοπικών εντόμων για την εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος.

Σημειώνεται ότι τα έντομα παρέχουν ανεκτίμητες υπηρεσίες, βοηθώντας στη γονιμοποίηση, την αποσύνθεση και στην προκειμένη στον περιορισμό των μυρμηγκιών.

«Οι άνθρωποι είναι τόσο παθιασμένοι με τους δεινοσαύρους και τους ελέφαντες που ξεχνούν τα μικροσκοπικά πλάσματα που υπάρχουν εκεί έξω», κατέληξε ο Δρ. Brown.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook