Την ώρα που τα μηνύματα από την τρόικα δείχνουν το δρόμο της απόλυτης εφαρμογής του μνημονίου, κάτι που δεν αρνείται ως αναγκαιότητα ούτε η κυβέρνηση -όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Γ.Στουράρα στους Financial Times- ο πρωθυπουργός συντάσσει την ομιλία του εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων το απόγευμα στη Βουλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να κάνει αναφορά στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης, ωστόσο η γενική αρχή είναι αποφασιστικές κινήσεις για αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο, στην κορυφή της ατζέντας μπαίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, που έχουν αποτελέσει αγκάθι στις διαβουλεύσεις με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους και ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, την Πέμπτη σημειώθηκε πολύωρη διεκλυστίνδα μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Η απεμπλοκή επιτεύχθηκε μέσα από έναν κύκλο τηλεφωνικών επαφών μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, ενώ νωρίτερα είχε αναβληθεί η συνάντηση των τριών κομματικών εκπροσώπων (Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Σκανδαλίδης και Δημήτρης Χατζησωκράτης) που θα οριστικοποιούσαν τις προγραμματικές βάσεις της νέας κυβέρνησης.

Επιτελικά στελέχη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαβεβαιώνουν ότι ουσιαστικά το σχέδιο είχε κλειδώσει κατά την τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών στην πρωθυπουργική κατοικία και η διελκυστίνδα αφορούσε «λεπτομέρειες» της πολιτικής συμφωνίας και, κυρίως, τη διατύπωση που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τους βασικούς κυβερνητικούς άξονες – ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης.

Οι τριβές που καταγράφηκαν, πάντως, συνδέονται επίσης με το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα της ΔΕΗ, για την οποία κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι θα γίνει ειδική αναφορά από τον πρωθυπουργό, παρά τις επιφυλάξεις των εταίρων, καθώς αποτελεί το πιο μεγάλο πακέτο στο καλάθι με τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι βασικές ενστάσεις για το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων προέρχονταν από τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ μέχρι το βράδυ της Πέμπτης τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης ανέμεναν τους άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή με προφανή στόχο να αποφύγουν ενδεχόμενους αιφνιδιασμούς.

Η κίνηση αυτή που φανερώνει την καχυποψία μεταξύ των τριών εταίρων, όπως παραδέχονταν και κυβερνητικά στελέχη, κρίθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αναγκαία, καθώς νωρίτερα το απόγευμα είχε ματαιωθεί η καταληκτική συνάντηση των τριών εκπροσώπων που προ δύο εβδομάδων συνέταξαν τη διακήρυξη αρχών της κυβερνητικής συνεργασίας.

Και οι τρεις εταίροι τόνιζαν ότι η διακήρυξη αρχών ισχύει στο ακέραιο και είναι δεσμευτική για όλους, αλλά καθώς δεν υπήρξε την Πέμπτη ένα τελικό κείμενο για τους άξονες των προγραμματικών δηλώσεων, άρχισε μια τηλεφωνική διαπραγμάτευση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν αργά χθες το βράδυ ότι η πρωθυπουργική ομιλία βασίζεται στους άξονες που έχουν συμφωνηθεί, αλλά το ύφος και η οριοθέτηση των στόχων έχουν αποκλειστικά την υπογραφή του κ. Σαμαρά.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ υποστήριζαν ότι το θέμα που δεν είχε κλείσει έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, ήταν οι ακριβείς διατυπώσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Παρότι αρκετά στελέχη έχουν αναφέρει και δημοσίως ότι για τη ΔΗΜΑΡ δεν είναι πρόβλημα να ιδιωτικοποιηθεί -για παράδειγμα- ο ΟΠΑΠ, εγείρουν ενστάσεις σε ό,τι αφορά τα δίκτυα και την ενέργεια.

Όπως τόνιζε επιτελικό στέλεχος του κόμματος, ειδικά στον τομέα της ενέργειας «εμείς θα προτιμούσαμε να υπάρχει έμφαση στις στρατηγικές συμμαχίες και όχι στους επενδυτές».
Χωρίς να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες, πάντως, από τη ΔΗΜΑΡ αφήνουν να εννοηθεί ότι προτιμούν σήμερα, Παρασκευή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις να μη γίνει αναφορά σε συγκεκριμένες ΔΕΚΟ ώστε να μην έχει προηγηθεί μια ρητή διαβεβαίωση και να υπάρξει χρόνος για καλύτερη μελέτη της κάθε περίπτωσης χωριστά.

Στην ίδια κατηγορία με τη ΔΕΗ, βάζουν μετ\’ επιτάσεως και το θέμα των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας αντίστοιχα.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook