«Ανεύθυνη» και «εξοργιστική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την κριτική που άσκησαν 160 Γερμανοί οικονομολόγοι, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Μιλώντας σήμερα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου, ο κ. Σόιμπλε είπε πως «οι οικονομολόγοι πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο \”ραπεζικά χρέη\”υπεύθυνα» και πρόσθεσε ότι «προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη».

Απέρριψε μάλιστα κατηγορηματικά τον ισχυρισμό τους ότι μέσω του ανοίγματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) η Γερμανία ενδεχομένως να εγγυάται και για τραπεζικά χρέη. «Στην ουσία δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση της εγγύησης, αλλά για τη δημιουργία μιας κοινής εποπτείας στην Ευρώπη», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι ο μηχανισμός διάσωσης για τα κράτη δεν μετατράπηκε σε μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών.

Με δημόσια έκκλησή τους η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για «κίνδυνο τον οποίο διατρέχει πλέον και η γερμανική οικονομία» και καλούν τους Γερμανούς πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να ασκήσουν πίεση στους βουλευτές της περιφέρειάς τους.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook