Με την ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, των άλλων πολιτικών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων το απόγευμα του Σαββάτου (18:00). Η διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος έθεσε εννέα σημεία ως προτεραιότητες με βασική την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, με ειδική αναφορά στον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ.

Αναφορικά με το μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως «το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους» τονίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει τροποποιήσεις του προγράμματος στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση για την επίτευξη των στόχων, απορρίπτοντας τις μονομερείς ενέργειες.

Οι προγραμματικές δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό επαναδιαπραγμάτευση, αλλά προωθούν τη σκληρή εφαρμογή του μνημονίου. Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί οργανική συνέχεια της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το μόνο που άλλαξε, είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν, επίσης, ότι οι προεκλογικές «εξαγγελίες» για επαναδιαπραγμάτευση εκ μέρους των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση αποτελούν «συνειδητό ψέμα», ενώ εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, αλλά ότι αντίθετα η κυβέρνηση «στηρίζει τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της ΕΕ που οδηγεί την ευρωζώνη σε διάλυση».

Ο πρωθυπουργός εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης αναφέρει: «Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι ο δεύτερος που κάνει αναφορά στο κουράγιο των Ελλήνων. Ο πρώτος ήταν ο Όλι Ρεν λίγο πριν μπει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι προφανές ότι εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας και των πιστωτών της χώρας».

* Κατά πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ώρα που θα ανέβει στο βήμα ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, «για λόγους συμβολικούς».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook