Μπορεί να εξαφάνισε από τον λόγο του τον όρο «Κεντροαριστερά» που «παραπέμπει στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης», όπως έλεγαν συνεργάτες του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως πρότεινε χθες τη δημιουργία ενός συνασπισμού όμορων με το ΠΑΣΟΚ πολιτικών χώρων στα πρότυπα της ιταλικής «Ελιάς» του Ρομάνο Πρόντι. Αυτό πρακτικά, σημαίνει τη διατήρηση της αυτονομίας, όσο και της «ταυτότητας» κάθε κόμματος, αλλά την εκλογική συνεργασία στο μέλλον, μέσα από διαδικασίες ισότιμου διαλόγου ασφαλώς.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά ο Γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης – που παραβρέθηκε στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ εκπροσωπώντας τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ – δεν σήκωσε απλά το γάντι. Η δική του πρόταση ήταν πολύ πιο… προωθημένη, καθώς διέγνωσε την ανάγκη μίας μεγάλης παράταξης της Αριστεράς και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, με ανοιχτό διάλογο και χωρίς προϋποθέσεις. Θετική, αν και πιο συγκρατημένη, ήταν η στάση των Οικολόγων Πρασίνων. «Στο συνέδριό μας αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ όπως ήταν. Αλλάξτε, γίνετε το κάτι άλλο και είμαστε εδώ», είπε εκπροσωπώντας το κόμμα ο Γιώργος Λυρατζάς.

Πολλαπλά μηνύματα από τον Βενιζέλο

Την ίδια ώρα όμως που η ανταπόκριση από άλλα κόμματα είναι θετική, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φοβάται ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες. Φρόντισε λοιπόν χθες να στείλει αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Θυμίζοντας την πρόσφατη εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, διεμήνυσε πως δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση και «εμπόδια» στην ανασύσταση του χώρου, από όσους επιλέγουν την οδό της «ατομικής στρατηγικής» και επιχειρούν τη δημιουργία «μηχανισμών νέου τύπου, που τάχα δήθεν εκφράζουν τάσεις ή ρεύματα»… «Δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν», είπε, εξηγώντας πως αν αντιληφθεί ότι ο ίδιος λειτουργεί επιβαρυντικά για το κόμμα θα φύγει, αλλά στο μεταξύ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να βλάψει την παράταξη, τιμώντας την εντολή που έλαβε…

Συνεργάτες του εξηγούσαν αργότερα πως χάραξε τη δική του «κόκκινη γραμμή» απέναντι στον Ηλία Μόσιαλο και τον Γιώργο Φλωρίδη, που ακολουθούν τη δική τους πορεία και έστειλε «τελεσίγραφο» πια στον Γιάννη Ραγκούση και τον Θεόδωρο Πάγκαλο ότι δεν θα ανεχθεί περαιτέρω «βλάβη» στην παράταξη, υπονοώντας για δεύτερη φορά τη διαγραφή τους… Στην πραγματικότητα, όμως το μήνυμα ήταν προς όλους.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Βενιζέλος κήρυξε και επισήμως την αρχή της «ανασύστασης» στο ΠΑΣΟΚ, ζητώντας αυτοοργάνωση στην πορεία προς το Συνέδριο του Νοεμβρίου, ενώ επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση περί αλλαγής στο όνομα και τα σύμβολα του κόμματος, για τα οποία δήλωσε «περήφανος».

Απουσίες

Κατόπιν τούτων, η απουσία του Ηλία Μόσιαλου από την Εθνική Συνδιάσκεψη χθες… δεν πείραξε καθόλου την ηγεσία του κόμματος. Αντίθετα, ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που επέλεξε να βρεθεί σε Συνέδριο στη Ρόδο όπου και βραβεύθηκε για τις πρωτοβουλίες του στην Εκπαίδευση, καθώς και εκείνες του παραλίγο ανθυποψηφίου του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προεδρία του κόμματος, Χρήστου Παπουτσή, και της Βάσως Παπανδρέου.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook