Βαθιά «ανάσα» στους δανειολήπτες ιδίως στεγαστικών δανείων και στις επιχειρήσεις της χώρας μας φέρνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Σύμφωνα με το Έθνος, χάρη στο τρίτο κατά σειρά «ψαλίδισμα» των επιτοκίων με τον Μάριο Ντράγκι στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, χιλιάδες πελάτες στεγαστικών θα δουν τις μηνιαίες δόσεις τους να μειώνονται κατά τι σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, όταν η ΕΚΤ κόβει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες, τότε αυτό σημαίνει μια μηνιαία ελάφρυνση της τάξης των 25 ευρώ για τους δανειολήπτες που επέλεξαν δάνειο ύψους 200.000 ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου.

Παράλληλα, διευκολύνεται η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στον δανεισμό, καθώς θα μειωθούν τα επιτόκια για τη χρηματοδότηση των κεφαλαίων κίνησής τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Eλαστικοποίηση

Ο κ. Ντράγκι εξήγησε πως η απόφαση μείωσης των επιτοκίων ελήφθη σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων παροχής εγγυήσεων της ΕΚΤ.
Επέμεινε επίσης στη θέση της ευρωτράπεζας για διαχωρισμό των τραπεζών σε βιώσιμες και μη βιώσιμες, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως το ευρωσύστημα θα συνεχίσει να στηρίζει τα βιώσιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Απηύθυνε εξάλλου νέες συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ παραδέχθηκε πως η πιστωτική επέκταση παραμένει αδύναμη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δύο γύροι φθηνών δανείων προς τις τράπεζες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης γνωστοποίησε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε το ενδεχόμενο λήψης νέων, έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Εστιάζοντας στο μείζον θέμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ήτοι εκείνο της παροχής εγγυήσεων (collaterals) προς την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, ο κ. Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος: Οι συνθήκες στα collaterals διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αλλά, όπως ανέφερε στη συνέχεια, η κατάσταση στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι χειρότερη από εκείνη που ήταν το 2008.

Παραδείγματα

Δόσεις δανείων με τη μείωση επιτοκίων

•Στεγαστικό 20ετούς διάρκειας και ύψους 150 χιλιάδων ευρώ που είχε επιτόκιο της τάξης του 4% είχε δόση 909 ευρώ. Με τη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,75%, η δόση διαμορφώνεται στα 890 ευρώ.
•Στεγαστικό 20ετούς διάρκειας και ύψους 200 χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο 4,25% πλήρωνε 1.251 ευρώ τον μήνα, ενώ με επιτόκιο 4% θα πάρει την… ανάσα των 26 ευρώ. Η δόση του διαμορφώνεται στα 1.225 ευρώ.
•Στεγαστικό 15ετούς διάρκειας και ύψους 100 χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο 4,25% πλήρωνε 758 ευρώ τον μήνα, ενώ με επιτόκιο 4% η δόση του διαμορφώνεται στα 745 ευρώ.
•Επιχειρηματικό 5ετούς διάρκειας και ύψους 300 χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο 9% πλήρωνε 19.063 ευρώ το τρίμηνο, ενώ με επιτόκιο 8,75% η δόση του διαμορφώνεται στα 18.950 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook