Οι 40 από τις 56 υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα έναντι της τρόικας υλοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τους αξιωματούχους της τρόικας.

Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση και μάλιστα συζητήθηκε την περισσότερη ώρα, ήταν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Όπως ανέφεραν, μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι "εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά και εσείς πρέπει να βοηθήσετε" αναφερόμενος κυρίως στο ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός φέρεται να δήλωσε προς τους εκπροσώπους της τρόικας ότι θα επιδιώξει την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ως παράδειγμα για τη σημαντική καθυστέρηση και τα προβλήματα απορροφητικότητας που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ ανέφερε τα προγράμματα εξοικονομώ κατ' Οίκον, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ψηφιακής Σύγκλισης και το Κοινωνικό Ταμείο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο αναμόρφωσης κάποιων προγραμμάτων, με τον υπουργό να δηλώνει "πιο εύκολα κτίζεις ένα καινούργιο σπίτι παρά διορθώνεις ένα παλιό".

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το σύστημα των δημοσίων προμηθειών, των δημοσίων συμβάσεων αλλά και το θέμα των αδειοδοτήσεων.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν ότι τα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο υπουργείο έχουν ρυθμιστικό χαρακτήρα. Τα δύο μεγάλα ζητήματα είναι αυτό της εξυγίανσης του ΟΣΕ και η μεταγενέστερη ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι πέντε αυτοκινητόδρομοι, θέμα το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα.

Το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο χθες έκανε την πρώτη διερευνητική επαφή με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα επανέλθει μετά τα μέσα Ιουλίου.

real.gr