Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ψήφισε χθες υπέρ της αποπομπής του προέδρου της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, πρόταση που είχε φέρει στη Βουλή πριν από δύο ημέρες ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα.

.Σε σύνολο 432 βουλευτών και γερουσιαστών οι 258 υπερψήφισαν την πρόταση για την καθαίρεση του Μπασέσκου, όπως δήλωσε ο Νταν Ράντου Ρουσάνου, γερουσιαστής της κυβερνώσας Ένωσης Σοσιαλιστών Φιλελευθέρων (USL).Θα ακολουθήσει δημοψηφίσματος για την αποπομπή -ή μη– του Μπασέσκου μέσα σε 30 ημέρες, ενώ -εως ότου γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο πρόεδρος της Γερουσίας Κριν Αντονέσκου.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλιστών – Φιλελεύθερων (USL) του Πόντα προκάλεσε την αποπομπή του προέδρου της χώρας, όταν πριν από δύο ημέρες κατέθεσε πρόταση στη Βουλή για την απομάκρυνση του κ. Μπασέσκου , με το αιτιολογικό ότι ο Ρουμάνος πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα και τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όταν δήλωσε ότι δεν θα ορίσει πρωθυπουργό από την USL, αν και η συγκεκριμένη πολιτική συμμαχία έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Το Σύνταγμα της Ρουμανίας δίνει στον πρόεδρο το αποκλειστικό δικαίωμα να δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Πόντα κατάφερε να αναλάβει την πρωθυπουργία μόνο μετά τις μαζικές αποσκιρτήσεις μελών του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος, το οποίο υποστηρίζει τον Μπασέσκου.

Για να διευκολύνει την διαδικασία αποπομπής και ο ίδιος ο Πόντα εφάρμοσε μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που μειώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την προκήρυξη δημοψηφίσματος και ταυτόχρονα αφαιρεί από το συνταγματικό δικαστήριο την δυνατότητα να ασκήσει βέτο στην διαδικασία.

Ο Βίκτορ Πόντα έγινε ο τρίτος πρωθυπουργός της Ρουμανίας το Μάιο, μετά την απομάκρυνση δύο πρωθυπουργών που είχαν προτείνει αυστηρά μέτρα λιτότητας και είχαν τη στήριξη του κ. Μπασέσκου.

Πριν από την απόφαση της Βουλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις στο Βουκουρέστι, τονίζοντας ότι έχουν \”σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητά τους\”. Ο ίδιος ο Μπασέσκου, είχε κατηγορήσει το USL ότι επιδιώκει να περάσει υπό τον έλεγχό του τους θεσμούς και κυρίως τη δικαιοσύνη που λειτουργεί κατά τρόπο όλο και πιο ανεξάρτητο, σύμφωνα με εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook