H σχέση Γαλλίας-Γερμανίας δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως ένα «διευθυντήριο» που αποφασίζει για την υπόλοιπη Ευρώπη, λέει ο Φρανσουά Ολάντ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα L\’Union.

Με τίτλο «τίποτε δεν είναι δυνατόν αν η Γαλλία και η Γερμανία δεν εργαστούν από κοινού» ο Ολάντ αναγνωρίζει ότι μερικές χώρες μπορεί να αισθάνονται απομονωμένες ή υποχρεωμένες να αποδεχθούν αυτό που έχουν ήδη αποφασίσει Βερολίνο-Παρίσι.

«Με την κ. Μέρκελ έχουμε έναν στόχο: η ενίσχυση των κοινών μας συμφερόντων να λειτουργήσει ως δύναμη ισχύος για όλη την Ευρώπη. Όμως η σχέση με την Γερμανία δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως διευθυντήριο που αποφασίζει και για τους υπόλοιπους.

» Πιστεύω και σε αυτό συμφωνεί και η κ. Μέρκελ ότι μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά σε αυτή την άποψη και άλλες χώρες και να υπάρξει μεγαλύτερη ανάμειξη των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Και αυτό είναι κάτι που πετύχαμε στην τελευταία Σύνοδο» εξήγησε.

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει το ζευγάρι Μέρκελ-Σαρκοζί, ο νέος πρόεδρος προτιμά να μην το κρίνει, αλλά να εξηγήσει ότι «ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία και τη μέθοδό του».

Πέρα από ευαισθησίες και προσωπικότητες, συνεχίζει, Γαλλία και Γερμανία έχουμε πολλά κοινά σημεία και ευθύνες. Και βασικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να βγάλουμε την Ευρωζώνη από την κρίση.

Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι, ενώ επιθυμεί μια Ευρώπη πιο ομοσπονδιακή, δεν εγκαταλείπει τη θέση του για τη γαλλική εθνική κυριαρχία.

«Κάποιοι επιθυμούν να πάμε πιο γρήγορα. Αλλά γνωρίζω ότι την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλοι που δεν είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία. Και δεν μιλώ μόνο για την Ευρώπη των \’27\’, όπου είμαστε πολύ μακριά από αυτή την προοπτική. Ακόμα και στην Ευρωζώνη, υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν να πάμε πιο μακριά.»

Ο Φρανσουά Ολάντ και η Ανγκελα Μέρκελ συναντώνται την Κυριακή στη Ρεμς για την 50ή επέτειο από τη γαλλογερμανική συμφιλίωση, η οποία είχε «σφραγιστεί» την 8η Ιουλίου 1962 από το στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ και τον Γερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook