Το μνημόνιο δεν ευθύνεται για την οικονομική κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα αυτής, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, διευκρινίζοντας ότι «για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δυο που προβλέπεται στη συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ περίπου».

Ο υπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και επίπονη και στο σημείο αυτό απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη επίμαχη δήλωσή του στους Financial Times, λέγοντας χρησιμοποιήθηκε αποσπασματικά.

Όπως επισήμανε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επίπονη αλλά αναγκαία για την ευημερία σε μόνιμη βάση και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι η χρονική επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα του Μαρτίου προκειμένου να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επόμενη δόση του δανείου, να μην κινδυνεύσουν μισθοί και συντάξεις.

Αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας επικέντρωσε τις αιτίες της οικονομικής κρίσης στα εξής σημεία:

Η χώρα δαπανά περισσότερο από ό,τι παράγει.
Υψηλές κοινωνικές δαπάνες συνυπάρχουν με υψηλό ποσοστό φτώχειας.
Υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή
Υψηλές αμυντικές δαπάνες
Δημιουργία και αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών
Απώλεια ανταγωνιστικότητας

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει ήδη δεσμευθεί, «προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι χωρίς τη δανειακή σύμβαση η οικονομία της χώρας θα είχε καταβαραθρωθεί και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερομνημόνιο αν η Ελλάδα προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την άμεση ανάγκη η Ελλάδα να πάρει μέτρα σημειώνοντας παράλληλα ότι η επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάληςύφεσης ώστε να γίνει με ηπιότερο τρόπο η προσαρμογή.

«Η επιμήκυνση σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να μας δώσει περισσότερα χρήματα.Και αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Ανέφερε ότι «για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δύο που προβλέπεται στη συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ περίπου, πετυχαίνοντας έτσι μια συνολική μείωση των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των 30 δισ περίπου από το 2009. Με τον τρόπο αυτό επιστρέφει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, που κρίνεται απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Την χρονιά που θα το πετύχει αυτό θα βρίσκεται σε δημοσιονομικούς όρους, στο 1999».

»Αυτό σημαίνει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε τις καλές εποχές για να επιτύχει δημοσιονομική εξυγίανση και αυτό το πληρώνει τώρα» είπε.

Τόνισε, τέλος, ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής προκειμένου να στηρίξει ένα νέο βιώσιμο, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.

Περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
Ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσω επενδύσεων,
αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
Εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook