Ιδιαίτερη αναφορά στα 450 μεγάλα έργα που \”τρέχει\” το υπουργείο Πολιτισμού έκανε ο νέος αρμόδιος υπουργός Κώστας Τζαβάρας εξηγώντας ότι ο προϋπολογισμός του, ύψους 600.000.000 ευρώ, θα αναζωογονήσει τους αρχαιολογικούς χώρους, θα συμβάλει στην καλύτερη προβολή τους και παράλληλα θα συνδράμει στην τόνωση της αγοράς.

Πέραν αυτών ο κ. Τζαβαρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η «διασφάλιση των ανοικτών μουσείων» και όραμά του να γνωρίσουν οι νέοι τον ανεκτίμητο πολιτιστικό πλούτο της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Τζαβάρας παρουσίασε τα 10 σημεία του «οδικού χάρτη» του υπουργείου του ως εξής:

1. Αξιοποίηση του Πολιτισμού ως αντίδοτου στην οικονομική κρίση:

-ως οδηγού για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του παρόντος

-ως πηγής έμπνευσης για την πορεία μας προς το μέλλον

-ως του καλύτερου πρεσβευτή μας για να κερδίσουμε τον σεβασμό και την αναγνώριση των λαών της Οικουμένης.

2. Προβολή και αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς: της πνευματικής, της αξιακής και της λαϊκής μας παράδοσης, όπως αυτή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

3. Προβολή του γλωσσικού μας πολιτισμού με τη διάδοση των μηνυμάτων που μεταφέρει ανά τους αιώνες η Ελληνική Γλώσσα, η μοναδική γλώσσα που μιλιέται από την εποχή του Ομήρου και του Ησίοδου μέχρι σήμερα συνεχώς και αδιαλείπτως.

4. Έμφαση στον πολιτισμό της καθημερινής ζωής, στις πρακτικές και στους τρόπους έκφρασης που συγκροτούν την ελληνική ιδιοπροσωπία (σύμβολα, ιδέες, αρχές και κανόνες που μέσα από την τοπική ή την εθνική ιστορία στοιχειοθετούν την ελληνική ετερότητα).

5. Προτεραιότητα στη διασφάλιση Ανοιχτών Μουσείων, με:

-ωράρια λειτουργίας που θα διευκολύνουν την επισκεψιμότητα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και θα σέβονται τα δικαιώματα των φυλάκων

-ενισχυμένη ασφάλεια, χάρη σε αξιόπιστα συστήματα επιτήρησης, φύλαξης και προστασίας των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων

6. Επίλυση του στεγαστικού ζητήματος του Υπουργείου, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της διασποράς των υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού σε 17 διαφορετικά κτίρια, με ετήσιο κόστος 3.500.000 ευρώ. Προώθηση σχεδίου μεταστέγασης σε κτίρια του Δημοσίου, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους.

7. Παρακολούθηση και ολοκλήρωση της υλοποίησης 450 έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό 600.000.000 ευρώ.

8. Μεταρρύθμιση του Νόμου για την πολιτιστική χορηγία, ώστε να δοθούν κίνητρα για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων από ιδιώτες.

9. Οργανωμένη φροντίδα για τον σύγχρονο πολιτισμό (θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, ζωγραφική).

10. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας για τη διάσωση και την προβολή των μνημείων του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εποχές και τις εκφάνσεις του.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook