Με επιφυλάξεις φαίνεται να υποδέχεται η τρόικα την πρόταση του υπουργού Οικονομικών για πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων με αντίτιμο -και- ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη συνάντηση με τους αξιωματούχους στο ΥΠΟΙΚ την Κυριακή. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των μακρο-οικονονικών και δημοσιονομικών μεγεθών, που θα καθορίσουν τα αιτήματα της τρόικας για μέτρα προσαρμογής.

Στη συνάντηση της Κυριακής, εξετάστηκε η ύφεση, η ανεργία και η πορεία του ελλείμματος -ενώ τις τελευταίες εβδομάδες εκφράζονται ανησυχίες πως η ύφεση φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις. Οι αξιωματούχοι της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στο τέλος Ιουλίου.

Η απόκλιση από τους στόχους θα είναι καθοριστική για μέτρα προσαρμογής που θα ζητήσουν οι δανειστές, με το υπουργείο να εμφανίζεται διατεθειμένο να δείξει την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα αλλά αποφεύγοντας την εισαγωγή νέων μέτρων.

Όσον αφορά την πρόταση για αποκρατικοποιήσεις με αντίτιμο ελληνικό χρέος, η πρόταση για δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις -την οποία ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε και από τη Βουλή- έτυχε χλιαρής υποδοχής από τους αξιωματούχους, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου.

Η τρόικα εκτιμά, σύμφωνα με το στέλεχος, πως υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη να διευκρινιστούν για το συγκεκριμένο θέμα και, σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, η τρόικα φέρεται να επιθυμεί την καταβολή μετρητών κατά την πώληση και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, έτσι ώστε, εάν χρειασθεί, να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια και σε άλλες ανάγκες του Δημοσίου, εκτός από τη μείωση του χρέους, όπου κατευθύνονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εκπονήσει μελέτη σχετικά με το όλο ζήτημα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook