Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ κάλεσε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να «εξηγήσει λεπτομερώς» στους Γερμανούς πολίτες γιατί η χώρα χρειάζεται να σώσει το ευρώ -με επιβάρυνση του γερμανικού προϋπολογισμού- και τι θα απαιτήσει αυτό, την στιγμή η γερμανική κοινή γνώμη εμφανίζεται όλο και επιφυλακτική.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Γκάουκ επισήμανε ότι η Μέρκελ «έχει το καθήκον να περιγράψει πολύ λεπτομερειακά τι σημαίνει» η ευρωδιάσωση, «περιλαμβανομένου του τι σημαίνει για τον προϋπολογισμό».

Ο Γκάουκ είπε ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας δυσκολεύεται να εξηγήσει γιατί είναι ζωτικής σημασίας η Γερμανία να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην διάσωση του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης και προσφέρθηκε να βοηθήσει στην προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες.

«Μερικές φορές είναι δύσκολο να εξηγήσει τι αφορούν όλα αυτά. Και μερικές φορές, υπάρχει έλλειψη προσπάθειας να πούμε ανοικτά στον λαό τι πραγματικά συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Πίσω από την έκκληση του Γκάουκ βρίσκεται η όλο και μεγαλύτερη δυσφορία στη γερμανική κοινή γνώμη απέναντι στη συμμετοχή της Γερμανίας στα πακέτα διάσωσης και τους μηχανισμούς στήριξης. Λάδι στη φωτιά ρίχνουν και υπεραπλουστευτικές φωνές στα ΜΜΕ της χώρας, που παρουσιάζουν τη Γερμανία να πληρώνει για τα «σπασμένα» της νότιας Ευρώπης.

Ενδεικτική είναι δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο Focus την Κυριακή: Σύμφωνα με αυτήν, τo 49% των Γερμανών πιστεύει ότι οι Έλληνες πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, έναντι ενός 43% που είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο κοινό νόμισμα. To ποσοστό υπέρ της ελληνικής εξόδου έχει ήταν λίγο χαμηλότερο, στο 47%, έναν μήνα πριν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook