Στη Δαμασκό μετέβη την Κυριακή ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, για έναν νέο γύρο συνομιλιών με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής, δηλαδή ένα 24ωρο μετά την παραδοχή του πρώην ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι οι προσπάθειες τερματισμού της εμφύλιας σύρραξης έχουν αποτύχει.

Η άφιξη Ανάν συμπίπτει, όμως, με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από την πλευρά της Συρίας, με τις οποίες το καθεστώς -σε μία ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης- στέλνει προς πάσα κατεύθυνση μήνυμα ετοιμότητας σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης.

«Αυτή η κρίση συνεχίζεται για δεκαέξι μήνες, εγώ όμως άρχισα να εμπλέκομαι στην υπόθεση πριν από τρεις μήνες. Σημαντικές προσπάθειες έχουν γίνει για να επιλυθεί η κατάσταση αυτή ειρηνικά και με πολιτικά μέσα. Προφανώς, δεν πετύχαμε. Και ίσως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε» παραδέχτηκε ο Κ.Ανάν σε συνέντευξή στη γαλλική Le Monde.

Από την πλευρά της Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Κυριακή πως η αντιπολίτευση στη Συρία γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική και όσο πιο γρήγορα τερματιστεί η βία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει η συριακή κυβέρνηση να αποφύγει μια «καταστροφική επίθεση».

Όμως ο Μπασάρ αλ Ασαντ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τις ομάδες των εξεγερμένων στη χώρα του για να την «αποσταθεροποιήσουν». «Αυτοί (οι Ηνωμένες Πολιτείες) έχουν μια μεροληπτική στάση στη σύγκρουση. Προσφέρουν προστασία και πολιτική στήριξη σε αυτές τις ομάδες για να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία» είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Όσο πιο γρήγορα τερματιστεί η βία και αρχίσει η πολιτική μετάβαση, λιγότεροι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους και θα υπάρξουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγει το συριακό κράτος μια καταστροφική επίθεση που θα είναι πολύ επικίνδυνη όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για όλη την περιοχή» τόνισε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ από το Τόκιο, μετά τη συνάντησή της με τον Ιάπωνα ομόλογό της Κοϊτσίρο Τζέμπα, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

Είναι σαφές πως η κ. Κλίντον αναφερόταν στην πιθανότητα οι αντικαθεστωτικοί να εξαπολύσουν  επίθεση εναντίον κρατικών στόχων -ένα δικαστήριο και ένα τηλεοπτικό δίκτυο έγιναν πρόσφατα στόχοι επιθέσεων- και όχι σε μια εξωτερική στρατιωτική επέμβαση.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αντιπολίτευση γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική στο να αμύνεται, αλλά και στις επιθέσεις της εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων. Για το λόγο αυτό είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το μέλλον όσων στηρίζουν το καθεστώς Ασαντ» τόνισε.

«Η άμμος αδειάζει στην κλεψύδρα» είπε χαρακτηριστικά.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook