Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ εκτιμά σε συνέντευξή του ότι θα είναι αναπότρεπτα πολύ σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους χωρών της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα.

Προσθέτει ακόμη η Ελλάδα ίσως και η Πορτογαλία δεν θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση ενώ δεν αποκλείεται και ενδεχόμενη προσωρινή έξοδος από το ευρώ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στο φύλλο της Παρασκευής, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών επικρίνει την κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με την κρίση χρέους.

«Εάν χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να πληρώνουν επιτόκια πάνω από 7% για τα ομόλογά τους, όπως συμβαίνει σήμερα, τότε δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος του χρέους ακόμα και με μηδενικά επιτόκια για τον καθαρό δανεισμό» υποστηρίζει ο κ.Στάινμπρουκ. «Αυτό είναι καθαρά μαθηματικά και το γνωρίζουν και οι επενδυτές», προσθέτει.

Ο πρώην υπουργός επιρρίπτει στην κ.Μέρκελ ευθύνες για την κρίση και της καταλογίζει παλινωδίες που προκάλεσαν σύγχυση στις αγορές αναφορικά με τη χορήγηση του δανείου στην Ελλάδα.

Για τον ίδιο λόγο πάντως διαφωνεί και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ λέγοντας ότι «παρά την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπό του» θεωρεί ότι κάνει λάθος που απορρίπτει την αναδιάρθρωση.

Κατά τον κ. Στάινμπρουκ θα πρέπει κατ\’ αρχήν να προσδιοριστεί ένα ποσοστό περικοπής του χρέους, για παράδειγμα στο 30%. Οι επενδυτές που θα παραιτηθούν από το ποσοστό αυτό πρέπει να έχουν εγγυήσεις ότι θα τους επιστραφεί το υπόλοιπο 70%. Στην περίπτωση αυτή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και συνεπώς το σύνολο της Ευρωζώνης παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα.

Για χώρες οι οποίες παρόλα αυτά δεν καταφέρνουν να διασωθούν ούτε με αναδιάρθρωση, ο Στάινμπρουκ προτείνει προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη ώστε η χώρα να επανακτήσει τον εθνικό έλεγχο επί της πολιτικής των επιτοκίων και τη δυνατότητα να γίνει ανταγωνιστική μέσω της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος. Αλλά και σ\’ αυτή την περίπτωση, καταλήγει, «η συγκεκριμένη χώρα πρέπει να τύχει της οικονομικής υποστήριξης των εταίρων της».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook