Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι η μόνη «βαθύτατα προοδευτική και ρεαλιστική λύση» για τη χώρα είναι η επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο την αποδέσμευση από τους σκληρούς όρους του μνημονίου.

Σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα μιλήσει στην Ευρώπη για την ανάγκη επιμήκυνσης της δημοσιονομικής εφαρμογής.

Ο κ. Κουβέλης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνθήκες «ασφυξίας», με την κοινωνία «έτοιμη να εκραγεί» και παραδέχτηκε επίσης ότι ο ίδιος δεν είχε συμφωνήσει με το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Τόνισε όμως ότι η καταγγελία του Μνημονίου θα ήταν «επικίνδυνη» για τη χώρα.

Ξεκινώντας τη σύντομη δευτερολογία του πριν από την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα μιας συντηρητικής, φιλελεύθερης πολιτικής σε συνδυασμό με το πελατειακό κράτος.

Το προηγούμενο διάστημα, είπε, «δεν προωθήθηκαν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση: η φοροδιαφυγή αυξήθηκε και πλέον το 40% του ΑΕΠ αντιστοιχεί στην παραοικονομία και το 10% στη διαφθορά, όπως ανέφερε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσε εμμέσως ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης: «Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την κυβέρνηση βάσει προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης» είπε.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook