Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια 200.000 ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων έρχονται εν μέσω καλοκαιριού, μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας.

Το μνημόνιο προβλέπει περικοπές 12% στις αποδοχές τους από τον Ιούλιο, με στόχο την

εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2013. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι δεν θέλει να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες περικοπές στις αποδοχές 200.000 υπαλλήλων των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων, πρέπει να βρει άμεσα ισοδύναμα μέτρα 600 εκατ. ευρώ.

«Η τρόικα θέλει να γίνουν όλα όσα προβλέπονται για το 2012» δήλωσε στα «Νέα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με 17 εκπροσώπους της τρόικας.

Το μήνυμα της τρόικας ήταν σαφές: δεν συζητάμε αλλαγές αν δεν δούμε σαφή «δείγματα γραφής» όχι μόνο στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, μην περιμένετε δόση αν δεν υπάρξει θετική αξιολόγηση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου».

Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη σημερινή, πρώτη συμμετοχή του στο Eurogroup αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους σε

απόλυτα μεγέθη και θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012.

 

in.gr