Το βάπτισμα του πυρός σε δύσκολες συνθήκες παίρνει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη του συμμετοχή στο Eurogroup στις Βρυξέλλες: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν πως για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, θα πρέπει να ξαναμπεί σε τροχιά η υλοποίηση του μνημονίου, ενώ ο Γ.Στουρνάρας καλείται να πείσει του εταίρους πως η Αθήνα θα κερδίσει το χαμένο χρόνο.

Την Κυριακή ο κ. Στουρνάρας είχε δεύτερη συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών ήθελαν, μετά τις επαφές με τους υπουργούς, να ακούσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και να συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών, εν όψει της σύνταξης της αναφοράς τους προς το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα -το οποίο δεν αναμένεται πάντως να πάρει άμεσες αποφάσεις- θα βρεθούν και τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών, ενώ δεύτερη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται εντός του Ιουλίου.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προειδοποιούν πως πρωταρχικός στόχος αυτού του Eurogroup θα είναι η αντιμετώπιση των διαφωνιών που πρόεκυψαν στην Σύνοδο Κορυφής του περασμένου μήνα.

Το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας, το αίτημα της Κύπρου για έκτακτη βοήθεια και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων για την Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσουν μόνο μερικά από τα θέματα στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητήσουν και τα ευρήματα της τρόικας μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η αναφορά του υπουργού στους Financial Times (για την αποσπασματική χρήση της οποίας αντέδρασε ο Γ.Στουρνάρας και κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις) πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε από τους πιστωτές εάν το πρόγραμμα δεν επανέλθει στην πορεία του».

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως «δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα για την Ελλάδα μέχρι το Εurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ξαναμπήκε σε τροχιά», όπως είχε αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης την Παρασκευή στο Reuters κρατώντας την ανωνυμία του.

Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αργότερα τον Ιούλιο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook