Σε μια ιστορική ημέρα για το Γάζι, πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του νέου λυκείου Γαζίου, με τις ευχές και του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ειρηναίου.

Η κατασκευή του νέου αυτού σχολικού συγκροτήματος, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική για την ευρύτερη περιοχή αφού σήμερα, περισσότερα από 900 παιδιά στοιβάζονται κυριολεκτικά, στο γυμνάσιο και το λύκειο Γαζίου.

Την ερχόμενη σχολική χρονιά, θα εγγραφούν στην Α’ δημοτικού 25% περισσότερα παιδιά από αυτά που θα αποφοιτήσουν από τη ΣΤ’ τάξη, ενώ η αντίστοιχη αύξηση παιδιών στα νήπια, αγγίζει το 40%.

Το νέο σχολείο περιλαμβάνει δυο κτίρια συνολικού εμβαδού 2880 τ.μ., σε ένα οικόπεδο περίπου 4,5 στρεμμάτων, ο προϋπολογισμός του είναι 6.081.000 ευρώ και ο χρόνος κατασκευής του 18 μήνες.

Πρόκειται για ένα σχολείο με έντονα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, που το καθιστούν μοναδικό σε επίπεδο σχολικού έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ολόκληρη την Κρήτη.

Για την κατασκευή του έχουν επιλεγεί οικολογικά υλικά με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν υψηλή αντοχή και ασφάλεια, με πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας.

Θα φιλοξενεί περισσότερους από 400 μαθητές, θα διαθέτει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίες, εργαστήρια φυσικών επιστημών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξένων γλωσσών, πολλούς χώρους εξυπηρέτησης μαθητών και καθηγητών, ιατρείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενημέρωσης γονέων και ψυχολόγου, κλειστό γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων και σεμιναρίων, θέατρο, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, εργαστήριο σχεδίων και αισθητικής αγωγής, καθώς και αναγνωστήριο, ενώ όλοι οι χώροι του, θα είναι απόλυτα προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα.

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου θα γίνει βάση αρχιτεκτονικής μελέτης, με πολλά γήπεδα, χώρους συγκέντρωσης των μαθητών και χώρους πρασίνου, που θα στολίζουν και θα δίνουν πνοή στο σχολείο.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του νέου σχολείου που κατασκευάζεται και τόνισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και συγκίνηση, σας καλωσορίζω στη θεμελίωση του νέου Λυκείου Γαζίου, σε μια – επιτρέψτε μου το χαρακτηρισμό – «ιστορική» ημέρα. Κι αυτό γιατί δεν βάζουμε απλά τα θεμέλια σε ένα σχολείο – πράγμα που από μόνο του είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός – λέει άλλωστε κι η παροιμία: «Όταν κτίζεται ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή»…
Σήμερα κάνουμε ένα από τα πλέον καθοριστικά βήματα για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος της έλλειψης σχολικής στέγης της περιοχής.

Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2003 με την αγορά του οικοπέδου από τον τότε νομάρχη κ. Δημήτρη Σαρρή και με καθοριστική συμμετοχή του τότε Αντινομάρχη Σήφη Αγγελιδάκη, πέρασε ένα μεγάλο στάδιο στασιμότητας και καταφέραμε, με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, να κάνουμε τις μελέτες με γρήγορους ρυθμούς – διότι δεν υπήρχαν – να το ωριμάσουμε και να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, πράγμα που σημαίνει, ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα».

Το παρόν στη τελετή έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευρ. Κουκιαδάκης, ο περιφερειακός δ/ντης εκπαίδευσης κ. Απ. Κλινάκης ο δ/ντης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γ. Μανουσάκης, η δ/ντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κ. Τσικαλακη, σχολικοί σύμβουλοι, η λυκειάρχης κ. Ζ. Λεμονή, η γυμνασιάρχης κ. Αθ. Κινούδη, πολλοί καθηγητές του γυμνασίου και του λυκείου Γαζίου, ο γεν. γραμματέας του δήμου Γ. Μανουσάκης, οι αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου Χ. Κουτσογιάννης, Μ. Σαμόλης, Δρ. Μαρής, Κ. Φασουλάκης, η πρόεδρος του ΔΔ Γαζίου Β. Απλαδά, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων, πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, μηχανικοί και τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και του δήμου Μαλεβιζίου, ιερείς από τις ενορίες της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook