Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες στο κέντρο της Δαμασκού, σε μικρή απόσταση από το περιοχή όπου έχει καταλύσει Κόφι \’Αναν και στην οποία έχουν το κεντρικό γραφείο τους περίπου 300 παρατηρητές του ΟΗΕ.

Ο \’Αναν, ο οποίός έφτασε χτες στη Δαμασκό, έχει αρχίσει συνομιλίες με το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-\’Ασαντ ο οποίος δήλωσε ότι η αμερικανική πολιτική υποστήριξη στους \”τρομοκράτες\” εμποδίζει τη εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του διεθνούς απεσταλμένου στη Συρία.

Η νέα επίσκεψή του Κόφι \’Αναν στη Συρία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς το ειρηνευτικό του σχέδιο, το οποίο βασίζεται στην εκεχειρία που ποτέ δεν τηρήθηκε, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δώσει ένα τέλος στην αιματοχυσία.

Η συριακή κρατική τηλεόραση επικαλούμενη αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών μετέδωσε ότι οι συνομιλίες με τον \’Ασαντ θα επικεντρωθούν στους τρόπους διάσωσης του ειρηνευτικού σχεδίου.

Ο \’Ασαντ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Das Erste, δήλωσε ότι ο \’Αναν κάνει \”καλή δουλειά\”, αλλά ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, δε θέλουν να επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο.

\”Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι πολλές χώρες δε θέλουν να επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο και για το λόγο αυτό παρέχουν πολιτική υποστήριξη στους τρομοκράτες, τους οποίους συνεχίζουν να προμηθεύουν με όπλα και χρήματα\”, τόνισε ο σύρος πρόεδρος στη συνέντευξή του αυτή την οποία έδωσε στο γερμανικό κανάλι στα αγγλικά, στις 5 Ιουλίου.

Ο \’Ασαντ κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία ότι προμηθεύουν με όπλα τους αντάρτες και ότι τούς παρέχουν επιμελητειακή υποστήριξη.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, επέκρινε την επίσκεψη \’Αναν και υποστήριξε ότι η αποτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου του απαιτεί μια επείγουσα διεθνή επέμβαση \”βάσει του κεφαλαίου επτά του χάρτη του ΟΗΕ\”.

Το κεφάλαιο αυτό προβλέπει μέτρα σε περίπτωση που απειλείται η ειρήνη, από οικονομικές κυρώσεις μέχρι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο κατηγορεί τον \’Αναν ότι επέλεξε, τη στιγμή που συνεχίζονται οι σφαγές στη χώρα, \”να συναντηθεί με σύμβολα του καθεστώτος αντί να συμμετάσχει στη διάσκεψη των Φίλων του συριακού λαού, στο Παρίσι, προς μεγάλη έκπληξη των συμμετεχόντων σ΄αυτήν \”.

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν βομβαρδισμούς και συγκρούσεις στις πόλεις Ντέιρ Εζόρ, Ντεράα, Χομς και Χαλέπι.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός βομβαρδίζει από το πρωί πολλές συνοικίες της Χομς, κυρίως τη Χαλντίγε, όπου σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook