Να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να παραδώσει την εξουσία ζήτησαν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι, προειδοποιώντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού που έχουν ζητήσει απελπισμένα οι εξεγερμένοι για να σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων και αμάχων, δεν αποφασίσθηκε τελικά και, επί της ουσίας, δεν ελήφθη κάποια ριζοσπαστική απόφαση.

Σχετικά με το τί μέλει γενέσθαι στη Λιβύη, ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανατροπή ενός δικτάτορα δε σημαίνει και το άνοιγμα του δρόμου για τη δημοκρατία. Παρόλα αυτά, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μελετήσουν "όλες τις δυνατές περιπτώσεις" για "να προστατευθεί ο πληθυσμός" της Λιβύης, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια "σαφής" νομική βάση και μια υποστήριξη στην περιοχή, ενώ τόνισαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την ΕΕ και ότι οι επαφές μαζί του θα συνεχιστούν.


Παράλληλα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στην Τρίπολη ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο ιορδανός Άμπντουλ Ιλάχ Χάτιμπ, και θα μεταφέρει τη διεθνή ανησυχία όσον αφορά την καταστολή των εξεγέρσεων σε όλη την χώρα.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί - Διαδηλώσεις σε Βεγγάζη και Τρίπολη

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για τέταρτη μέρα διυλιστήρια και κατοικημένες περιοχές στη Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη, όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Καντάφι.

Μετά από ολοήμερες συγκρούσεις , οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το κέντρο της Ρας Λανούφ. "Οι μάχες με τις δυνάμεις του Καντάφι ήταν σφοδρές. Έχουν αποσυρθεί από την κατοικημένη περιοχή προς τα δυτικά. Τώρα 'χτενίζουμε' την περιοχή", δήλωσε μέλος των αντικαθεστωτικών.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών για να δηλώσουν την αποφασιστικότητα τους να πολεμήσουν τον Καντάφι μέχρι τέλους.

Στην Τρίπολη, οι λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τους πιστούς κοντά σε ένα τζαμί της Τρίπολης ώστε να μην μπορέσουν να διαδηλώσουν εναντίον του Καντάφι. "Περίπου 300 άνθρωποι ήταν μέσα στο τζαμί και προσεύχονταν. Η πολιτοφυλακή έριξε δακρυγόνα και πυροβόλησε στον αέρα για να τους εκφοβίσει", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι και στις πόλεις Ουκάιλα και Μπρέγκα. Στο μεταξύ, οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στη Λιβύη έλαβαν σύντομα μηνύματα κειμένου (SMS) τα οποία αναφέρουν ότι οι πόλεις Ατζαμπίγια και Βεγγάζη, στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους περιοχή, θα ανακαταληφθούν σύντομα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των εξεγερμένων, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι στην πρώτη γραμμή δεν είναι επαρκείς για να τους αποσπάσουν περιοχές καθώς η κατάσταση παραμένει «ευμετάβλητη» και «οι πρώτη γραμμή του μετώπου αλλάζει ώρα με την ώρα».


real