Η ανάδειξη των προϊόντων της ορεινής ενδοχώρας θα είναι το κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων για τον «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2012», ο οποίος θα διεξαχθεί – για 14η συνεχή χρονιά – από τις 3 έως τις 8 Αυγούστου 2012, από το Δήμο Χανίων με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το ΕΒΕ Χανίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, του Προέδρου του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννη Μαργαρώνη και του αρμόδιου αντιδημάρχου Λευτέρη Αμπαδιωτάκη.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Χανίων «στα πλαίσια και των φετινών εκδηλώσεων, προγραμματίζεται η μεταφορά της αγροτικής έκθεσης τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπου με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς και του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιολάδου, θα πραγματοποιηθούν γευσιγνωστικές – προωθητικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, σε δημοσιογράφους τροφίμων, εμπόρους και διακινητές, αλλά και ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες, για το εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο».

Σε σχέση με την πρωτοβουλία για την ανάδειξη των προϊόντων της ορεινής ενδοχώρας ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στα προϊόντα που θα έχουν κυρίαρχη θέση στην έκθεση όπως:
• το πηχτόγαλο Χανίων, το οποίο είχε αναγνωρισθεί ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από το 1995, χωρίς ποτέ να έχει τυποποιηθεί ως ΠΟΠ. Ήδη – όπως τόνισε – έγινε η αρχή από φέτος και με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων τυποποιήθηκε από τυροκομική μονάδα που έχει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και μπήκε στην τοπική αλυσίδα των Super Markets INKA, καθώς και στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) στα Αεροδρόμια της Κρήτης αρχικά, με προοπτική και στα υπόλοιπα ΚΑΕ, σε όλη την Ελλάδα.
• η γραβιέρα Κρήτης,
• το κάστανο Χανίων για το οποίο όπως ανέφερε «δημιουργούμε τον φάκελο για το ΠΟΠ κάστανο Χανίων Κρήτης το οποίο θα παραδοθεί στον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων κατά την ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης, στις 3 Αυγούστου 2012»

Τέλος ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι «για φέτος έχουμε ήδη διπλάσιο αριθμό εκθετών από όλη την Κρήτη, σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο αναβάθμισης του θεσμού».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Aπόστολος Βουλγαράκης κάλεσε τους Χανιώτες να επισκεφθούν την έκθεση που φέτος θα έχει πολύ περισσότερα περίπτερα ενώ τόνισε ότι «μόνο με τη συνέργεια όλων των παραγόντων του τόπου μας μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη, να αναδεικνύουμε τα προϊόντα μας είτε είναι του πρωτογενή τομέα είτε του τουρισμού είτε ακόμα και των έργων» και προσέθεσε λέγοντας πως «μετά από 19 μήνες που βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση η συνεργασία ευτυχώς για το νομό είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο, και για τα επόμενα δύο χρόνια που θα είμαστε στη διοίκηση πιστεύω θα συνεχίσουμε έτσι. Όπως θυμάστε ο θεσμός του Αγροτικού Αυγούστου παραλίγο να σταματήσει… πολύ σημαντική η κίνηση του Δημάρχου Χανίων να συνεχίσει το θεσμό για το καλό του πρωτογενή τομέα» κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Μαργαρώνης επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται οι όλοι φορείς για το καλό της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας» ενώ έστειλε και ένα μήνυμα προς τους καταναλωτές «να στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα του τόπου μας για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook