Ανανεώθηκε για δυόμισι επιπλέον χρόνια η θητεία του Ζαν Κλον Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, μετά από απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Η επιλογή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να εγκριθεί επίσημα την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών και των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διορισμός του προέδρου του Eurogroup ήταν ένα παζλ που δεν μπορούσε να βρει λύση για αρκετούς μήνες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν υποψήφιος για αυτήν τη στρατηγική θέση, αλλά η Γαλλία ήταν αντίθετη και πίεσε για την παράταση της θητείας του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε επίσης να διοριστεί ως επικεφαλής του Ταμείου Αρωγής ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλιγκ.

Στην ΕΚΤ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες να δώσουν θέση νέου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς.

Και αυτή η απόφαση του Eurogroup αναμένεται να επισημοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί σήμερα, Τρίτη.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές η διαδικασία σχετικά με την επικύρωση του ονόματος του κ. Μέρς αναμένεται να είναι καθαρά τυπική.

Αργότερα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η τοποθέτησή του στην ΕΚΤ τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook