Η επιτάχυνση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την έγκαιρη ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και οι βασικές αρχές για την ενιαία τραπεζική εποπτεία θα εξετασθούν σήμερα, Τρίτη, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση, καθώς και τις εξελίξεις γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως αυτή εξελίσσεται στη βάση των επιταγών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).

Το Συμβούλιο θα συζητήσει προτάσεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ και συγκεκριμένα θέματα σχετικά με τον ESM και θα διεξαγάγει προκαταρκτική συζήτηση σχετικά τη θέσπιση ειδικού πλαισίου για την ανάκαμψη των τραπεζών.

Ακόμη, το Ecofin  θα ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις προτάσεις για την τροποποίηση των κανόνων της ΕΕ για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, ασφαλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, το Ecofin  θα εγκρίνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές τους.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να κάνουν πράξη τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, κυρίως ως προς την ενιαία επιτήρηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου για την επιτήρηση του τραπεζικού τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «ώστε το σχέδιο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους», όπως δήλωσε ο Όλι Ρεν, μετά το πέρας του Eurogroup.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, εξηγώντας ότι θα επιτρέψει την αντιμετώπιση της κρίσης στη ρίζα της, σπάζοντας το δεσμό ανάμεσα στην κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη δημοσιονομική κρίση.

Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο Ολι Ρεν έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει απευθείας και δεν θα προϋποθέτει εγγυήσεις εκ μέρους των κρατών, απαντώντας στις αμφιβολίες που εκφράζονταν για το θέμα τις τελευταίες ημέρες.

Τέλος, στο Ecofin θα υπάρξει ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και συζήτηση επί των προγραμμάτων οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν καταρτίσει τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook