Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί από τις 11 εως τις 13 Ιουλίου διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος «ENERMED : Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Μεσόγειο», το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης και το Ενεργειακό της Κέντρο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Περιφέρειες και αρμόδιοι φορείς από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Σλοβενία με κοινό στόχο τον συντονισμό και τη βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αναλύοντας ιδιαίτερα: την ηλιακή, την αιολική, τη βιομάζα και τη γεωθερμική ενέργεια.

Οι περιοχές της Μεσογείου αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης της προστασίας περιβάλλοντος, του ενεργειακού εφοδιασμού κλπ. Σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις με υποστήριξη προς την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί καινοτομικό πλεονέκτημα για τις περιοχές της Μεσογείου και θα επιτευχθεί με:

  • Τη χρήση κοινών εργαλείων για την εκπόνηση και ανάλυση των σχεδίων δράσης και των πολιτικών ΑΠΕ.

  • Την ανάπτυξη κοινών πολιτικών για τις ΑΠΕ. 

  •  Την εξέταση κοινών εμπειριών σε σχέση με τις ΑΠΕ ώστε να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν:

– Ένα διακρατικό (κοινό) μεθοδολογικό και στρατηγικό πλαίσιο
– Μια βάση δεδομένων με καλές πρακτικές περιφερειακής πολιτικής
– Συγκεκριμένα πιλοτικά έργα
– Λειτουργικό πλαίσιο αμοιβαίας συνεργασίας.

Στη Συνάντηση θα αναλυθούν οι πολιτικές των χωρών αλλά και των Περιφερειών στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η μέχρι σήμερα πρόοδος και τα επόμενα βήματα στις δράσεις του προγράμματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook