Σε επιφυλακή βρίσκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά την επανεμφάνιση της ελονοσίας η οποία είχε εκριζωθεί στη χώρα μας το 1974. Τα 40 κρούσματα που σημειώθηκαν πέρσι στην περιοχή της Λακωνίας, στην Ανατολική Αττική, την Εύβοια και την Λάρισα κινητοποίησαν το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο άρχισε την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που θα εμφανιστούν και φέτος νέα περιστατικά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επανεμφάνιση της νόσου μπορεί οφείλεται στην εισροή μεταναστών από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία, οι οποίοι ενώ έχουν το παράσιτο στο αίμα δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ή σε άτομα τα οποία έχουν ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες.

Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία επιδημιολογικής έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ το 2011 διαγνώστηκαν στη χώρα μας 40 κρούσματα ελονοσίας σε ασθενείς που δεν είχαν ταξιδέψει σε ενδημικές περιοχές. Από αυτούς οι 34 διέμεναν στο δήμο Ευρώτα του νομού Λακωνίας, δυο στην Εύβοια, δυο στην Ανατολική Αττική και ένας στη Βοιωτία και ένας στη Λάρισα.

«Το βασικό είναι να διαγνωστεί η ελονοσία διότι όπως γνωρίζουμε μεταδίδεται με τα κουνούπια και μπορεί το κουνούπι να τη μεταφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η ελονοσία μεταδίδεται με το κουνούπι και όχι με την επαφή ή με κάποιον άλλο τρόπο» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος-παθολόγος, επιμελητής της Α\’ Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας, στο περιθώριο ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Τα συμπτώματα της ελονοσίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά γρίπης όπως πχ πονοκέφαλος, πυρετός, ρίγος, καταβολή, πόνος στις αρθρώσεις και διάρροιες. «Επομένως ο γιατρός που θα κάνει διάγνωση σε μια εμπύρετη νόσο με συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να υποψιαστεί για το ενδεχόμενο της ελονοσίας αν ο ασθενής έχει ταξιδέψει σε μια χώρα της Νότιας Αμερικής ή της Νότιας Αφρικής, ανέφερε ο κ Κολλάρας.

«Υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχουν έλη και λιμνάζοντα νερά πχ στην περιοχή του Αξιού και στα περίχωρά του όπου υπάρχουν πολλά κουνούπια στα έλη ή στα λιμνάζοντα νερά και εκεί λόγω των πολλών κουνουπιών μπορεί να υπάρξει μετάδοση. Με βάση τα περσινά επιδημιολογικά δεδομένα ίσως να έχουμε και φέτος κάποια κρούσματα. Είμαστε σε επιφυλακή και γίνονται αυτές οι ενημερωτικές εκδηλώσεις για να χτυπήσουμε το καμπανάκι στους συναδέλφους γιατρούς ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση» πρόσθεσε ο κ Κολλάρας.

Για την πρόληψη της ελονοσίας η υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Θεσσαλονίκη, Φανή Γκόμα, συνέστησε τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας και υγιεινής.

«Να μη ξεχνάμε το αντικωνουπικό μας και από κει και πέρα να έχουμε προστασία στο σπίτι μας με σίτες στα παράθυρα, στους φεγγίτες, στον αεραγωγό του τζακιού και στο βόθρο όταν υπάρχει στο σπίτι. Να φροντίζουμε να μην υπάρχει καθόλου στάσιμο νερό και από κει και πέρα να υπάρξει από τους αρμόδιους φορείς καθαρισμός των αγωγών ομβρίων υδάτων και των καναλιών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχει στάσιμο νερό το οποίο θα αποτελέσει υδάτινη επιφάνεια κατάλληλη για την αναπαραγωγή των κουνουπιών» πρόσθεσε η κ Γκόμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook