Μέτρα ύψους 3 δισ ευρώ είναι υποχρεωμένη να πάρει η Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες λίγο πριν τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα αφορούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν το Μάρτιο και δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, όπως για παράδειγμα οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια καθώς και άλλα μέτρα ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας δεν εξειδίκευσε από που θα εξοικονομηθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να συζητήσουν τις επόμενες ημέρες οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ότι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα το 2012. Επίσης τόνισε την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά, εντός του 2012, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εμφατικά στους ομολόγους του, την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ναι μεν δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν έρθει η ώρα θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο».

«Είμαστε στον 5ο χρόνο της ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών