Τουλάχιστον 17.129 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ, η οποία διαρκεί 16 μήνες, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, επεσήμανε ότι από αυτούς τουλάχιστον οι 11.897 ήταν «άμαχοι», όμως πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να καθορίσει πόσοι εξ αυτών ήταν μαχητές που συμμετείχαν στην εξέγερση της οποίας ηγούνται λιποτάκτες του συριακού στρατού.

Περίπου 884 λιποτάκτες έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της καταστολής του κινήματος εναντίον του 'Ασαντ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, σημείωσε η ίδια πηγή.

Στον αριθμό των νεκρών περιλαμβάνονται και 4.348 μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας που παραμένουν πιστά στον 'Ασαντ.

Οι συριακές αρχές είχαν ανακοινώσει στο παρελθόν ότι περισσότερα από 2.600 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους, όμως δεν έχουν δώσει νεότερο απολογισμό εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΟΗΕ τον Απρίλιο, από βίαια επεισόδια στη Συρία τους τελευταίους μήνες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν πρόκειται για αμάχους ή στρατιώτες.

protothema.gr