Οι κάτοχοι μετοχών ή υβριδικών εργαλείων των ισπανικών τραπεζών που θα λάβουν δάνειο από την Ευρωζώνη ενδέχεται να δουν το μηδενισμό της αξίας της επένδυσης τους σύμφωνα με προσχέδιο των όρων της ισπανικής συμφωνίας ανακεφαλαιοποίησης ύψους 100 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, στο προσχέδιο αναφέρεται πως οι τράπεζες που θα λάβουν κρατική βοήθεια θα συνεισφέρουν στο κόστος της αναδιάρθρωσης όσο το δυνατό περισσότερο με δικούς τους πόρους.

Στο κείμενο σημειώνεται πως οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών που θα λάβουν βοήθεια, όπως και οι κάτοχοι υβριδικού χρέους που έχει κοινά χαρακτηριστικά με τις μετοχές, θα είναι οι πρώτοι πως θα δουν την αξία της επένδυσής τους να απομειώνεται πλήρως.

«Οι τράπεζες και οι μέτοχοι τους θα δεχθούν απώλειες πριν κατοχυρωθεί η χορήγηση κρατικής βοήθειας και η απορρόφηση των ζημιών από τις μετοχές και τα εργαλεία υβριδικού κεφαλαίου θα είναι στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση», σημειώνεται στο προσχέδιο.

Παράλληλα, αναφέρεται πως θα ζητηθεί επίσης από τους κατόχους μη διασφαλισμένου χρέους να εγγράψουν απώλειες.

"Όταν θα έχουν εγγραφεί απώλειες στους κατόχους μετοχών, οι ισπανικές αρχές θα απαιτήσουν μέτρα διαμοιρασμού του βάρους από τους κατόχους υβριδικών τίτλων και τους κατόχους μη διασφαλισμένου χρέους των τραπεζών που θα λάβουν κεφάλαια του δημοσίου".

Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ισπανίας και της Ευρωζώνης προβλέπει επίσης την κατάρτιση ενός νέου νόμου από την Ισπανία έως τα τέλη του καλοκαιριού που θα επιτρέπει τις υποχρεωτικές απώλειες για τους κατόχους υβριδικών τίτλων και τίτλων μη διασφαλισμένου χρέους.

Οι ισπανικές αρχές θα προβούν επίσης στις απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις εάν το απαιτούμενο μοίρασμα του βάρους δεν επιτυγχάνεται σε εθελοντική βάση, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Αυτό ίσως αποδειχθεί ένα τοξικό πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση της Μαδρίτης καθώς πολλοί κάτοχοι μη διασφαλισμένου χρέους είναι κοινοί καταθέτες που μπορεί να δουν τις επενδύσεις τους να εξανεμίζονται, σχολιάζει αναλυτής μεγάλης επενδυτικής τράπεζας.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αναμένεται να έχουν προσδιορισθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, επισημαίνεται στο έγγραφο.


capital.gr