Θυσία ύψους 3 δισ. ευρώ έως τις 24 Ιουλίου θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για τον εξευμενισμό των δανειστών, όπως προέκυψε από το Eurogroup. Τα 3 δισ. ευρώ θα αναζητήσει η κυβέρνηση από περικοπές στα ειδικά μισθολόγια -σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων το μαχαίρι στους μισθούς αναμένεται να φθάσει ακόμη και το 20%- και φόρους, δηλαδή από το χαράτσι στα ακίνητα και την εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, με το χαράτσι στα ακίνητα εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 2,2 δισ. ευρώ· με την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αναμένει έσοδα  600 εκατ. ευρώ· με το ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια -που αφορά 200.000 εργαζόμενους- θα επέλθει εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ειδικά μισθολόγια

Οι αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν περικοπεί από την 1η Ιουλίου κατά 12% σε μέσα επίπεδα. Το μέτρο δεν προχώρησε λόγω εκλογών, όπως άλλωστε και η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων η οποία θεωρητικά θα είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο.

Σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων το μαχαίρι στους μισθούς αναμένεται να αγγίξει ακόμη και το 20% και θα προστεθεί σε απώλειες που έχουν ήδη επιβληθεί μέσω άλλων μέτρων. Ενδεικτικό είναι, για παράδειγμα, πως οι δικαστικοί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια περικοπές της τάξεως του 38% στις αποδοχές τους.

Στο στόχαστρο, εκτός από τους δικαστικούς λειτουργούς, θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι ένστολοι (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί), οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωμάτες, καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και αρχιερείς οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.

Με τις περικοπές η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει 200 εκατομμύρια ευρώ εντός του τρέχοντος έτους και άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ το 2013. Οι περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων των ειδικών αυτών κατηγοριών θα ισχύσουν μάλιστα και αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, πρώτο βήμα αποτελεί η κατάργηση των διαφόρων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων κατ\’ αντιστοιχία της ρύθμισης που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα, με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρξει οριζόντιο κούρεμα στους μισθούς.

Μεγαλύτερο πλήγμα θα επέλθει σε όσους είναι υψηλόβαθμοι ή έχουν πολυετή προϋπηρεσία, με δεδομένο πως στα επιδόματα που θα ψαλιδιστούν θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι το επίδομα χρόνου υπηρεσίας και το επίδομα θέσης ευθύνης. Αντιθέτως, ηπιότερες θα είναι οι περικοπές για τους χαμηλόβαθμους, ενώ δεν αποκλείεται για ορισμένες κατηγορίες να υπάρξουν και οριακές αυξήσεις της τάξεως του 2% – 3%.

Από την κατάργηση αναμένεται να διασωθούν ορισμένα κλαδικά επιδόματα, όπως για παράδειγμα το επίδομα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας που προβλέπεται για τους ενστόλους ή το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης το οποίο λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Με την αναπροσαρμογή των ειδικών μισθολογίων θα επιδιωχθεί παράλληλα να εξισωθούν οι αποδοχές υπαλλήλων που υπάγονται στο καθεστώς αυτό με εκείνους του υπολοίπου Δημοσίου και απασχολούνται στις ίδιες ειδικότητες. Πρόκειται δηλαδή για την περίπτωση διοικητικών υπαλλήλων, οικονομολόγων, λογιστών και άλλων αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Οι φόροι

Η «τρεχάλα» στο υπουργείο Οικονομικών είναι τόσο έντονη που σχεδιάζεται τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του τέλους ακινήτων να έχουν αποσταλεί έως τις 24 Ιουλίου και να βρίσκονται στα χέρια όλων των φορολογουμένων με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Οπως έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «τα ειδοποιητήρια θα πρέπει να έχουν σταλεί στις 24 Ιουλίου ακόμα κι αν δεν έχει ξεκαθαρίσει ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης».

Το θέμα των δόσεων εξόφλησης θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο νόμος ορίζει εξόφληση σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, αλλά αυτό προϋποθέτει έναρξη πληρωμής από τον Μάρτιο.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει συμφωνία για τη συνολική ρύθμιση των συσσωρευμένων φοροϋποχρεώσεων του δεύτερου εξαμήνου (φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, ΦΑΠ 2010 και 2011 που σχεδιάζεται να αποσταλούν το φθινόπωρο) σε όσες το δυνατό περισσότερες δόσεις.

Η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης άγεται και φέρεται εδώ και χρόνια. Το μέτρο έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο και ο νόμος έχει ψηφιστεί, αλλά επειδή αποτελεί ελληνικό φαινόμενο νόμοι να μενουν στα χαρτιά, η τρόικα θέλει να δει αποδείξεις ότι αυτή τη φορά θα υλοποιηθεί.

Απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που πρέπει να εκδοθούν, ενώ παράλληλα -για λόγους κυβερνητικής πολιτικής συνέπειας- να χορηγηθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Για τη χορήγηση του επιδόματος υπάρχουν μόνο σκέψεις και όχι αποφάσεις. Να χορηγηθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους δικαιούχους, με κριτήρια ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν ανά περιοχή αλλά και κοινωνικά (μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ.).

Αν δεν δοθεί επίδομα, η επιβάρυνση θα είναι τόσο μεγάλη για κάποια νοικοκυριά ώστε στην κυβέρνηση θεωρούν πιθανή μια κοινωνική έκρηξη. Ηδη πέρυσι με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο και την τιμή του στο 1 ευρώ το λίτρο, εκατομμύρια νοικοκυριά είτε έκοψαν την κατανάλωση είτε την περιόρισαν στο ελάχιστο.

Από τις 15 Οκτωβρίου η εξίσωση θα ανεβάσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 329 ευρώ το χιλιόλιτρο και την τιμή σε 1,40 ευρώ το λίτρο, με τα σημερινά δεδομένα τιμών. Με άλλα λόγια, μια οικογένεια που πέρυσι δαπανούσε 1.000 ευρώ για έναν τόνο πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος τον χειμώνα θα κληθεί να πληρώσει 1.400 ευρώ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook