Προβληματισμό προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι κινήσεις του ενός κυβερνητικού εταίρου και συγκεκριμένα του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος δείχνει να παίρνει αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον τρόπο που χειρίστηκε στο Eurogoup το θέμα της επαναδιαπραγαμάτευσης.

Το απόγευμα στις 7.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών όπου θα εξετάσουν συνολικά τα δεδομένα της Οικονομίας, την κατάσταση που υπάρχει στην Ευρώπη και την τακτική που θα ακολουθήσει η χώρα μας.

Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ο κ. Στουρνάρας στο Eurogroup κινήθηκε στο πλαίσιο που είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό και προσθέτουν ότι το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής θα τεθεί στην κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να αποφέρει τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Προσθέτουν ότι πρώτα θα γίνουν κινήσεις στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας και στην συνέχεια θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση.

Η κίνηση του κ. Βενιζέλου έρχεται στον απόηχο της παραίτησης του “γαλάζιου” υφυπουργού κ. Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος στην ουσία “κατήγγειλε” τον προϊστάμενό του υπουργό ότι από το ξεκίνημα έχει εγκαταλείψει την όποια διαπραγμάτευση των εργασιακών θεμάτων με την Τρόικα κατά τρόπο που καθιστά ανακόλουθη την κυβέρνηση σε σχέση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου χειρίστηκε παθητικά και με αμηχανία την παραίτηση και περιμένει απλώς να περάσει ο θόρυβος αποδίδοντας εν τω μεταξύ στον υφυπουργό ιδιοτελή κίνητρα και κυρίως ότι δεν πήρε την θέση του υπουργού. Όπως ήταν αναμενόμενο όμως η παραίτηση και η επιστολή που την συνόδευσε έδωσε πρόσθετα επιχειρήματα στον κ. Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύσει από την δική του πλευρά επίθεση καθώς υποστηρίζει ότι “η πρόβλεψή του για την μη διαπραγμάτευση επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από ότι περίμενε”.

Στο πλαίσιο αυτό η ενέργεια του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μόνο θετική δεν είναι για την κυβέρνηση που ενώ βαδίζει την τέταρτη εβδομάδα μετά τις εκλογές ακόμη δεν έχει βρει τον βηματισμό της. Η πρώτη ανάγνωση που γίνεται από στελέχη της ΝΔ είναι ότι καθώς η μετάθεση της επαναδιαπραγμάτευσης έχει πολιτικό κόστος ο κ. Βενιζέλος θέλει να καταγράψει διαφορετική στάση ώστε να αποφύγει το μερίδιο που του αναλογεί και να μπορεί να την επικαλεστεί αργότερα. Ο κ. Βενιζέλος που βλέπει τα πολιτικά πράγματα σε συνάρτηση με την συνεχή αποδυνάμωση του κόμματός του επιμένει στην δημιουργία εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης έτσι ώστε είτε να εμπλέξει και τον ΣΥΡΙΖΑ είτε να του χρεώσει ότι αποφεύγει να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια. Φυσικά θέλει να υπερκεράσει και το αδελφό κόμμμα της ΔΗΜΑΡ με το οποίο αντλούν από την ίδια δεξαμενή και ενδεχομένως θα είναι ανταγωνιστές στην ανασύσταση της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Οι ισορροπίες αυτές δεν ξεφεύγουν της προσοχής του κυβερνητικού επιτελείου. Το περίεργο είναι ότι οι κινήσεις αυτές άρχισαν πολύ νωρίς σαν κανείς να μην πιστεύει στην κυβέρνηση. Πάντως οι όποιες εξελίξεις εκ των προαγμάτων πια τοποθετούνται για τον Σεπτέμβριο, τότε θα γίνει η πολιτική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με τους εταίρους και τότε τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος θα επαναπροσδιορίσουν συνολικά την στάση τους.

Συζήτηση για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης προκειμένου να επιτευχθεί η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης θέλει επισήμως το ΠΑΣΟΚ.

Επί ταπήτος οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

Στη συζήτηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη παρόντος του υπουργού Οικονομικών, αναμένεται να γίνει σχεδιασμός και για τον τρόπο εφαρμογής των ειδικών μισθολογίων που αναμένεται να επιφέρει μειώσεις μισθών περίπου 12% για δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς και ενστόλους.

Ειδικά για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, η κυβέρνηση αναζητά ειδική φόρμουλα ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην μειωθούν περαιτέρω οι αποδοχές στρατιωτικών (ή έστω ειδικών κατηγοριών αξιωματικών όπως οι πιλότοι) και αστυνομικών που καθημερινώς καλούνται να αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κύμα του οργανωμένου εγκλήματος.

Επιπλέον, οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναζητήσουν από κοινού με τον κ. Στουρνάρα τρόπους για την ελάφρυνση των βαρών που έχουν πέσει στους ώμους των φορολογουμένων. Συζητείται εντόνως να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011 σε έξι ή 9 δόσεις, αντί τριών που ισχύει σήμερα.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook