«Πίστευα και πιστεύω πως η χώρα μας είναι η πιο όμορφη στον κόσμο. Καμιά άλλη δεν είναι προικισμένη με φύση παρόμoιoυ φυσικoύ κάλλους και ισάξιους πολιτισμικούς θησαυρούς. Αυθεντική επιβεβαίωση, η Νάξος».

Αυτά τα λόγια τα έχει γράψει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, θεατρικός συγγραφέας και ακαδημαϊκός, ήταν όμως Αξιώτης ο ίδιος και αν δεν παίνευε το σπίτι του… Κανείς, πάντως, από όσους έχουν επισκεφτεί τη Νάξο δεν θα του δώσει άδικο, αν και οι υπόλοιποι, όσοι την προσπέρασαν βιαστικά για να καταλήξουν στην Αμοργό, θα την έχουν στον νου τους ως οικογενειακό και ήσυχο προορισμό, χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον.

 Μάλλον παρεξηγημένη είναι λοιπόν η Αξιά, ακόμη και η Χώρα της, αφού αν προσπεράσεις τη βιτρίνα της, τα πολλά τουριστικά μαγαζιά που αντικρίζεις στο λιμάνι κατεβαίνοντας από το καράβι, μπορείς να χαθείς στα υπέροχα στενά, να δεις τι χτίστηκε στα πέριξ του Κάστρου της την περίοδο που διετέλεσε κέντρο του Δουκάτου του Αιγαίου, να χαζέψεις τα κυκλαδικά ειδώλια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της (αλλά και τη θέα στην ενδοχώρα της από τα παράθυρα), να ποζάρεις με φόντο την Πορτάρα στο ηλιοβασίλεμα και να ενδώσεις στα ονομαστά προϊόντα της – λικέρ κίτρο, γραβιέρα, αρσενικό (τυρί-λουκούμι και όχι δηλητήριο) και πατάτες… ΠΟΠ: Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και σπάνιας γεύσης όπως και αν μαγειρευτούν.

Σταυροδρόμι των θεών

Ο μύθος θέλει τον Δία, τον Θησέα, την Αριάδνη να έχουν περάσει από εκεί. Στα βουνά της αντηχούν απεραθίτικα κοτσάκια, σκοποί από την Απείρανθο δηλαδή, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό. Από εκεί έλκει την καταγωγή του ο Γιώργος Νανούρης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί ετοιμάζοντας μια παράσταση στην οποία θα συμμετέχει και ο Λευτέρης Ελευθερίου. «Πολλοί ηθοποιοί έχουμε καταγωγή από τη Νάξο. Από εδώ είναι ο Αρης Σερβετάλης, από εδώ και ο Δημήτρης Ημελλος». Ζητήσαμε από τον Νανούρη προτάσεις για τη διαμονή εκεί. Μας είπε λοιπόν πως σε ό,τι αφορά τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα, επιβάλλεται η επίσκεψη στον Ναό της Δήμητρας στο Σαγκρί, στη βυζαντινή Παναγιά τη Δροσιανή, αλλά και «γνωριμία» με τους αρχαίους κούρους, έναν στον Απόλλωνα και δύο στις Μέλανες.

Για φαγητό μάς στέλνει ανεπιφύλακτα στη «Βούλα», στην Πλάκα, «όλα δικά τους είναι τα υλικά» είπε χαρακτηριστικά, για καφέ στο «Kahlua», στον Αγιο Προκόπιο, «που είναι και πολύ ωραία παραλία» συμπλήρωσε – η πιο κοσμική και οργανωμένη του νησιού σάς λέμε εμείς. Το βράδυ, στη Χώρα, μας πρότεινε να πάμε για ποτό στον «Λαβύρινθο» μέσα στο Κάστρο, τον οχυρωματικό οικισμό που έφτιαξε ο Ενετός Μάρκος Σανούδος τον 13ο αιώνα, και για φαγητό στο «Τυπογραφείο». Για αντισυμβατικό μπάνιο αξίζει να φτάσετε στην Ψιλή Αμμο, στα βόρεια του νησιού, προς τον Απόλλωνα – και ας είναι δύσκολη η πρόσβαση. Ξεχωριστός ο περίπατος στην καταπράσινη Ποταμιά – που το όνομά της φανερώνει τι είδους ομορφιές κρύβει.

Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Η Νάξος διαθέτει βλάστηση, δεν είναι δηλαδή το τυπικό κυκλαδονήσι. Διαθέτει το όρος Ζας, όμορφα χωριά όπως το Φιλότι και η Κόρωνος, εκεί που κερδίζει στα σημεία ωστόσο είναι στο θέμα της θάλασσας. Αμέτρητες και υπέροχες οι παραλίες της και ξεδιπλώνονται σε μεγάλη ποικιλία.

Πολύ κοντά στη Χώρα υπάρχει η παραλία του Αϊ-Γιώργη. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, εύκολα θα τη χαρακτήριζε κανείς «οικογενειακή πλαζ», γιατί τα νερά της είναι ρηχά, ιδανικά για μικρά παιδιά και έχει και αρμυρίκια για σκιά. Για τον Αγιο Προκόπιο, τα είπαμε. Η Aγία Αννα και η Πλάκα αποτελούν φυσική του συνέχεια. Είναι διαδοχικές και λιγότερο πολυσύχναστες. Σίγουρα θα έχετε δει κάπου φωτογραφίες από τη Mικρή Bίγλα, που είναι γνωστή αλλιώς και ως ο παράδεισος των σέρφερ. Το θέαμα που προσφέρουν όλοι αυτοί οι δραστήριοι και περιπετειώδεις τύποι (και τύπισσες – μην ξεχνιόμαστε) με τα πολύχρωμα kitesurf και τις ιστιοσανίδες τους πάνω στα μανιασμένα κύματα είναι εντυπωσιακό.

Στη διαδρομή προς Αλυκό και Αγιασσό υπάρχουν πολλές παραλίες, η μία μετά την άλλη, τις οποίες δεν επισκέπτεται πολύς κόσμος. Ο Ορκός, το Καστράκι, το Αλυκό και το Πυργάκι είναι κάποιες από αυτές. Ξεκινώντας από τη Xώρα, αν πάρετε τον δρόμο που οδηγεί στον Aπόλλωνα, θα δείτε τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού. Από την Απείρανθο μπορείτε να κατεβείτε και σε κάποιες άλλες.

H Mουτσούνα είναι μια ακτή με βράχια και πεντακάθαρα νερά. Aν ακολουθήσετε τον ανατολικό παραλιακό δρόμο που περνάει από τη Mουτσούνα και διασχίζει την παραλία ως το νότιο άκρο της, θα καταλήξετε στον Πάνορμο, έναν ήρεμο κολπίσκο όπου θα χαρείτε κολύμπι και ησυχία.

Για εκείνους που θέλουν και λίγη κουλτούρα να συνοδεύει τα μπάνια του λαού, το μεγαλύτερο κυκλαδονήσι εξελίσσεται σε ανερχόμενο πολιτιστικό προορισμό – έχει φροντίσει ο Δήμος Νάξου για αυτό. Ενδεικτικά, στο εφετινό 12ο Φεστιβάλ Νάξου θα εμφανιστούν, μεταξύ άλλων, η Νατάσσα Μποφίλιου και η Ελλη Πασπαλά, ενώ την τιμητική της έχει κάθε χρόνο η τζαζ. Διακοπές μετά μουσικής; Pas mal.

(tovima.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook